- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kineski gigant na udaru zbog navodne cenzure korisnika

CC0 / Flickr/Open Grid Scheduler / Prodavnica brenda Šaomi
Prodavnica brenda Šaomi - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Kineski proizvođač pametnih telefona „Sjaomi“ saopštio je da angažuje nezavisnog eksternog stručnjaka da proceni tvrdnje litvanske vlade da smartfoni ove korporacije imaju funkciju cenzure.
„Pošto odbacujemo kvalifikacije u datim zaključcima, angažujemo nezavisnog eksperta kao treću stranu da proceni tvrdnje navedene u izveštaju“, naveo je u saopštenju portparol kineske kompanije.
Saopštenje je usledilo nakon što je Ministarstvo odbrane Litvanije pozvalo prošle nedelje potrošače da bace kineske telefone, posle izveštaja Nacionalnog centra za sajber bezbednost u kojem se tvrdi da je u telefone „Sjaomija“ navodno ugrađena mogućnosti cenzure.
Kineska kompanija je tada u reagovanju navela da njeni uređaji „ne cenzurišu komunikaciju korisnika bilo da je reč o dolaznim ili odlaznim pozivima“.
„Sjaomi“ nije precizirao koju nezavisnu organizaciju angažuje za sprovođenje procene, a portparol je Rojtersu otkrio da je reč o organizaciji sa sedištem u Evropi.
Kao odgovor na tvrdnje o cenzuri, kompanija je objavila da koristi jedan advertajzing softver kako bi zaštitila klijente od određenih sadržaja, poput pornografije i komentara koji vređaju lokalne korisnike, što je praksa koja, kako kaže, predstavlja standard u ovoj industriji.
Iz „Sjaomija“ su dodali da je u pogledu privatnosti podataka kompanija usklađena sa ISO/IEC 27001 standardima za upravljanje bezbednošću informacija i sa ISO/IEC 27701 sistemom za upravljanje privatnošću podataka, što su dva okvira za praćenje evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti, preneo je Tanjug.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala