- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina privržena principu: Neće prva upotrebiti nuklearno oružje

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaVojna tehnika Narodne Republike Kine
Vojna tehnika Narodne Republike Kine - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Kina je privržena principu da neće prva upotrebiti nuklearno oružje, stav Pekinga je po tom pitanju dosledan i jasan, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing na brifingu.
„Nuklearna politika Kine je jasna i dosledna, Kina se aktivno zalaže za potpunu zabranu i konačno likvidiranje nuklearnog oružja, Kina se obavezala da nikada i ni pod kojim uslovima neće prva koristiti nuklearno oružje“, istakla je diplomata.
Takođe je naglasila da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje.
Prema njenim rečima, Kina se nada da će SAD uzeti u obzir zabrinutost drugih zemalja u vezi sa američkom strategijom u oblasti nuklearnog naoružanja.
„Nadamo se da će SAD poslušati poziv Kine i preduzeti odlučne mere kako bi osigurale da nuklearno oružje igra sve manju ulogu u američkoj strategiji nacionalne bezbednosti. Vašington mora uzeti u obzir legitimnu zabrinutost drugih zemalja“, zaključila je ona.
Ranije je list „Dejli mejl“ javio da je bivši zamenik generalnog sekretara UN za ekonomska i socijalna pitanja Ša Zukang rekao da bi Peking trebalo da odustane od svoje politiku zabrane prve upotrebe nuklearnog oružja i pruži otpor novim savezima koje stvara Vašington. Konkretno, radi se o savezu AUKUS između Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije: on pokazuje sve veće vojno prisustvo ovih zemalja u susedstvu Kine, smatra je diplomata.
Kina SAD - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
SVET
Američka strategija suzbijanje Kine: Našli nove saveznike — EU I Francuska su samo uljezi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala