- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ispoštovana poslednja želja vožda Đorđa Stratimirovića koji je izvojevao jednu od najvažnijih pobeda

© Tanjug / JADRANKA ILICPohranjivanje posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića
Pohranjivanje posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
U Sremskim Karlovcima danas su uz najviše vojne počasti pohranjeni posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića, komandanta srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške koji je izvojevao najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine.
Ceremonija pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Stratimirovića počela je liturgijom u Sabornom hramu u Sremskim Karlovcima, gde su juče preneti.
Opelo i liturgiju predvodio je episkop hvostanski Jeremić Justin sa sveštenicima, uz pojanje karlovačkih bogoslova, nakon čega su gardisti izneli kovčeg sa moštima vožda Stratimirovića ispred Sabornog hrama uz počasni pozdrav, nakon čega je usledila litija kroz Sremske Karlovce.
Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretari došli su da odaju počast slavnom generalu u sabornom hramu, odakle će posle liturgije biti održana ulicom Patrijarha Raičića i prenos posmrtnih ostataka do manastira Vavedenja Presvete Bogorodice posle iznošenja posmrtnih ostataka.
© Tanjug / JADRANKA ILICPohranjivanje posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića
Pohranjivanje posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pohranjivanje posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića
Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da vožd pripada besmrtnicima bez kojih je istorija nezamisliva i sadašnjost ne bi bila takva kakva jeste. U svom govoru podsetio je i na sve one koji su dali nemerljiv doprinos istoriji Vojvodine kakvu danas poznajemo.
"U ime pokrajinske Vlade i lično ime želim da zahvalim svim ljudima koji su organizovali povratak, našoj svetoj Crkvi što je primila svog velikog sina, porodici što s ponosom čuva uspomenu na svog, a biću slobodan da kažem i našeg velikog pretka... Dobrodošao kući generale Stratimiroviću pod nebo svoje Srpske Vojvodine", poručio je Mirović.
"Milošću božijom i voljom narodnom ispunili smo amanet vožda Đorđa Stratimirovića. On je danas ovde pred nama i mi pred njim. Ne mogu, a da se ne zahvalim svima koji su podržali da ovaj zahtev bude ispunjen", rekao je predsednik Odbora za pohranjivanje posmrtnih ostataka Đorđa Stratimirovića, Aleksandar Đurđev.
Zahvalio je svim državnim zvaničnicima, sveštenstvu, kao i svima drugima koji su učestvovali na podršci.
"Gospodin Pastor uživa ogroman ugled kod naših građana, on je najzaslužniji danas što mi u našem vremenu u kojem živimo, radimo i obitavamo imamo sjajne prijateljske odnose sa susednom Mađarskom. Vožd je morao da prođe teritoriju Austrije i Mađarske koja se sa dostojanstvom odnosila prema njegovim posmrtnim ostacima" i pozvao predsednika skupštine APV Ištvana Pastora da se i dalje trudi jer su Srbi i Mađari u 21. veku potrebniji jedni drugima nego ikada ranije.
"Suza u očima porodice Stratimirović jeste danas suza radosnica. Suza radosti i ponosa što se ispunila zapovest našeg vožda da bude sahranjen u Sremskim Karlovcima gde je on kao politička ličnost i potekao", rekao je praunuk Ivan Stratimirović.
U ime porodice zahvalio je srpskom narodu, srpskoj pravoslavnoj crkvi, eparhiji sremskoj, vojsci, opštini Sremski Karlovci, republičkoj, pokrajinskoj i gradskoj vlasti, centru za razvoj Šajkaške i Odboru za povratak posmrtnih ostataka velikog vožda i naglasio da će porodica Stratimirović ostati odana srpskim interesima i naciji.
© Tanjug / JADRANKA ILICPohranjivanje posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića
Pohranjivanje posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pohranjivanje posmrtnih ostataka generala Đorđa Stratimirovića
Nakon više od jednog veka, danas je ispoštovana poslednja želja vožda Stratimirovića koju je izjavio neposredno pred smrt u memoarima "Uspomene".
Inicijativa o ekshumaciji potekla je od njegovih potomaka, a ekshumaciju je organizovao predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Đurđev.
Do juče su ekshumirane Stratimirovićeve kosti bile u kapeli Gradskog groblja u Novom Sadu, generalovom rodnom gradu, nakon čega su preseljene u Saborni hram u Sremskim Karlovcima gde je izložen kovčeg, te su građani mogli da dođu i odaju počast.
Sremski Karlovci su važan istorijski momenat u generalovoj službi. Ðorđe Stratimirović bio je komandant srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške. Zajedno su izvojevali prvu i najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine u ovoj varoši čime je sačuvana Srpska Vojvodina koju su proglasili na Majskoj skupštini 2. maja iste godine.
Po završetku vojne službe, 1859. godine, general Stratimirović učestvovao je u diplomatskim misijama za Austriju u Crnoj Gori, na Krfu, u Epiru, Srbiji i Italiji. Iz Novog Sada preselio u Beč 1877. godine, gde je proveo ostatak svog života.
Pored zvaničnika pohranjivanju danas prisustvuje i veliki broj građana, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala