Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU: Dolazak Vučića i Kurtija u Brisel – bio bi prvi pozitivan korak

© AP Photo / Alastair GrantZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Portparol EU, Peter Stano, poručio je danas da je EU jasna u svojoj poruci da je deeskalacija ključna reč za trenutnu situaciju između Beograda i Prištine, ali i u oceni da su za spuštanje tenzija prvenstveno odgovorne dve strane.
Stano je na rednovoj konfrencije EK za medije naglasio da će ”prvi pozitivan korak” u rešavanju situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.
„Oni će iskoristili platformu dijaloga da razmotre napredak što znači deesaklaciju situacije jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu”, kaže Stano.
Stano navodi da se pregovarači očekuju u Briselu, a da će se dodatni detalji naknadno saopštiti.
Umesto da reagujete jednostrano ili se angažujete u provokacijama, trebalo bi da iskoristite platformu dijaloga kako bi rešili sva otvorena pitanja. Dijalog nije propao jer verujemo da će na kraju biti moguće da se obe strane dogovore, a mi smo tu da im pomognemo u tome”, kaže Stano
On dodaje da je EU, na svim nivoima, od početka ”snažno anagžovana u diplomatskim naporima za smirivanje situacije na KiM i to kako na terenu sa Beogradom i Prištinom, tako i sa međunarodnim partnerima.
Stano je ponovio da se sef diplomatije EU, Žosep Borelj, juče ponovo telefonom čuo sa predsednikom Srbije. Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova, Aljbinom Kurtijem.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
SRBIJA
EU očekuje Vučića i Kurtija u Briselu do kraja nedelje
Vučić sa ambasadorima Kvinte - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
SRBIJA
Vučić poslao poruku o Kosovu najmoćnijim silama Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala