- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik najavio formiranje vojske Republike Srpske

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Povući ćemo našu saglasnost iz sporazuma o vojsci, kao i o Visokom sudskom i tužilačkom savetu. Predložićemo i o tome ćemo odlučivati narednih dana da se kroz rušenje Zakona o vojsci u roku od nekoliko meseci formira Vojska Republike Srpske, izjavio je član predsedništva BiH Milorad Dodik.
Sve što je štetno po interese Republike Srpske moramo odbaciti, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući odluke Ustavnog suda BiH.
Na Narodnoj skupštini neophodno je, kaže, postići konsenzus koji mora biti rigorozan i po pitanju odbijanja odluka visokog predstavnika koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, prenosi RTRS.
"Mi ovih dana popisujemo sve što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanje saglasnosti. Mi ćemo povući našu saglasnost iz sporazuma o vojsci, kao i o VSTS. Predložićemo i o tome ćemo odlučivati narednih dana da se kroz rušenje Zakona o vojsci u roku od nekoliko meseci formira Vojska Republike Srpske. To sve imamo u skladu sa Ustavom. Nema na svetu mesta gde se zakonom može srušiti Ustav, samo pokušavaju nama da kažu da je to tako", rekao je Milorad Dodik.
Istakao je da u Ustavu BiH piše da postoji Vojska Republike Srpske.
"Mi smo pokušali sa ovim eksperimentom, to nije išlo. Uporno govorimo da je ta BiH eksperiment, očigledno su se ili pomirili sa tim da je ovo u redu ili nas neozbiljno shvataju", naglasio je Dodik.
Pre nekoliko dana, Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH, odnosno one odredbe u kojima se navodi da su šume na području tog entiteta vlasništvo Republike Srpske.
Na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rešavanje pitanja državne imovine sve dok se to ne reši odgovarajućim zakonom na nivou BiH, izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.
Dodik je povodom ovakve odluke Ustavnog suda BiH odmah pozvao sve političke partije iz Republike Srpske da se okupe i u Narodnoj skupštini „ponište sve što je izvan Ustava“.
„Pozivam ih da se okupimo u Narodnoj skupštini RS i poništimo sve što je izvan Ustava i da kažemo da hoćemo da prihvatimo dejtonsku BiH i da nas ne zanima nikakav Visoki predstavnik, pogotovo ovaj koji se lažno predstavlja i koji bi donosio neke odluke“, kazao je Dodik.
On je pozvao građane RS da „shvate ozbiljnost situacije“.
„Ne mogu briselske diplomate i sarajevska politika da nam prave zemlju, jer u takvoj BiH mi nećemo da budemo“, istakao je on.
Poslanik Demokratskog narodnog saveza (DNS) u parlamentu BiH Nenad Nešić izjavio je da je nova odluka Ustavnog suda „skandalozna“, da dovodi do nove eskalacije odnosa u toj zemlji i „još jednom potvrđuju da je BiH nemoguća zemlja“.
„Ustavni sud BiH se pokazao kao oružje i instrument u rukama bošnjačkih političara. Šume Republike Srpske pripadaju Srpskoj. Republika Srpska ne može da pristane na ovakve zahteve i na ovakve odluke Ustavnog suda BiH“, istakao je on, preneo je N1.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala