- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Da li se iza haosa na britanskim benzinskim pumpama krije politička zavera

Pratite nas
Redovi i haotična situacija u Britaniji pred benzinskim pumpama koje su „presušile“, rezultat je veštački izazvane krize i cela akcija moćnih britanskih sindikata, koji su kolektivni članovi Laburističke partije, usmerena je protiv vlade Borisa Džonsona, tvrdi za Sputnjik novinar Siniša Ljepojević.
Dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Londona i dobar poznavalac prilika u Velikoj Britaniji nema nikakvu dilemu da je stvar u tome i da već u britanskoj štampi može da se pročita da je kriza generisana.
Prema saopštenju Udruženja prodavaca benzina, neke od njegovih članica sa obimnom mrežom prodajnih mesta izvestile su da je od nedelje, 26. septembra, od kompanije do kompanije „presušilo“ od 50 do 90 odsto pumpi.

Haos na benzinskim pumpama

„Britiš petroleum“ zatvorio je 20 benzinski stanica i ograničio snabdevanje na oko 100, dok je „EG grupa“ uvela ograničenje za točenje od 30 funti po kupcu na više od 400 pumpi, piše „Indipendent“. I iz kompanije „Eko“ saopštavaju da su morali da pribegnu zatvaranju.
Portparol britanske vlade Džejms Kleverli napisao je na Tviteru kako nema nestašica goriva, već da je u pitanju „privremen manjak vozača“ koji bi transportovao gorivo od rafinerije do pumpi.
Procene su da Britaniji trenutno nedostaje na hiljade vozača zbog ograničenja sa izdavanjem viza uvedenih posle Bregzita, a situaciju je dodatno zakomplikovala korona, jer veliki broj vozača u Britaniji dolazi iz zemalja istočne Evrope. Ljepojević, međutim, ukazuje na pozadinu problema.

Rat protiv Džonsona i dalje traje

„Kako sada stoje stvari, kriza snabdevanja benzinskih pumpi sa gorivom je veštačka, pošto u rafinerijama ima dovoljno goriva. Ovde je nastao problem jer transportne kompanije koje prevoze naftu i benzin od rafinerija do benzinskih stanica, odbijaju da voze. To nije prvi put, a javnost se obmanjuje da nema vozača“, ocena je našeg sagovornika.

To je, što bi se reklo, rat duboke države koji i dalje traje protiv Džonsonove vlade, kaže on. Nepoznanica je, kako napominje, zašto baš u ovom trenutku. Po svemu sudeći, saznalo se nešto o merama koje vlada treba da donese, a nisu po volji velikim kompanijama, pa je napravljena ovakva akcija da bi se ucenila vlada.
„To je stari metod. Očigledno da iza toga uz kompanije stoji i jedan deo državne uprave koji je protiv vlade“, kaže Ljepojević.

Moćne sindikate upregli laburisti

„Sindikati su u Britaniji veoma moćni, ali treba znati da su sindikati kolektivni članovi opozicione Laburističke partije. Tako se koristi svaka prilika da se optuži vlada da je nesposobna, da se ona uceni. Očigledno je da iza svega stoji jedna paradržavna struktura i to nije prvi put“, kaže dobar poznavalac prilika u Velikoj Britaniji.

Goriva, kako ističe, ima. Aerodrom Hitrou, recimo, uopšte nije ugrožen jer ima naftovod koji direktno vodi do rafinerije i za njega se ne prevozi gorivo. Ovo su, dodaje on, političke igre koje su u ovom času uspele. Prvo nisu snabdevali pumpe, drugo — stvorena je u javnosti panika, a redovi su ogromni da se nije moglo proći ulicama.
Na podsećanje da je premijer Džonson najavio angažovanje vojske za snabdevanje benzinskih pumpi širom zemlje, Ljepojević kaže da je ta akcija sasvim izvodljiva jer vojska ima ogromne tankere. Ako se ovako nastavi, do angažovanja vojske će verovatno i doći, smatra on.
Na pitanje koliko će sve što se dešava uzdrmati vladu Borisa Džonsona, Ljepojević kaže da joj, sudeći po pisanju medija, to baš neće previše nauditi.
„Već danas u štampi piše da je to generisano, da je veštačka kriza. Na veći deo javnosti to neće imati uticaj. Biće iskorišćeno da se kaže da je vlada nesposobna, da ne ume da vodi zemlju, ali i to će proći. Jednostavno, svima je jasno o čemu se radi“, kaže Ljepojević za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala