- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena nafte „Brent“ iznad 79 dolara prvi put od 2018.

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Pratite nas
Svetske cene nafte u ponedeljak ujutru rastu za više od 1 odsto, pri čemu je cena barela „Brenta“ za isporuku u novembru premašila 79 dolara, prvi put od 2018. godine, zahvaljujući vidnom porastu potražnje zajedno sa očekivanjem zaostajanja u snabdevanju, sledi iz podataka o trgovanju.
Prema stanju od 6.52 po srednjoevropskom vremenu, cena decembarskih fjučersa za sirovu naftu „Brent“ porasla je za 1,14 odsto na 78,11 dolara po barelu. Istovremeno, cena novembarskih fjučersa porasla je za 1,2 odsto i iznosi 79,03 dolara po barelu, a ranije je tokom trgovanja u ponedeljak dostizala 79,52 dolara. Pokazatelj je premašio 79 dolara po barelu prvi put od 23. oktobra 2018. godine.
Novembarski fjučersi za sirovu naftu „VTI“ istovremeno je poskupeo za 1,23 odsto – na 74,89 dolara po barelu. Pokazatelj je ranije u toku trgovanja bio veći od 75 dolara po barelu – prvi put od 14. jula ove godine.
Do rasta cena nafte dolazi sa poboljšanjem izgleda za potražnju sirovina u svetu. Osim toga, rezerve nafte u svetu opadaju; u Sjedinjenim Američkim Državama je pokazatelj blizu trogodišnjeg minimuma. Kako piše agencija Blumberg, kada je u pitanju ponuda, zemlje potpisnice OPEK plus vrlo sporo ublažavaju ograničenja proizvodnje, što vrši pritisak na ponuduna svetskom tržištu.
„Zabrinutost zbog ponude na energetskim tržištima pruža podršku rastu cena nafte. Čini se da će potražnja u bliskoj budućnosti biti veća od očekivane“, izjavio je za Blumberg analitičar bankarske grupe „ING“ Voren Paterson.
Pumpe za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
EKONOMIJA
Cena nafte na trogodišnjem maksimumu - 78 dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala