- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije: Do kraja svijeta će se mitropoliti SPC ustoličavati u Cetinjskom manastiru

© Sputnik / Boban NovovićPatrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije kod manastira Đurđevi stupovi
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije kod manastira Đurđevi stupovi - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je da će se do kraja svijeta mitropoliti crnogorsko-primorski ustoličavati u Cetinjskom manastiru i da svako ko je Vasojević pripada srpskom narodu.
„Ustoličili smo mitropolita kako valja i trebuje. Vi ste nepristajanjem na nasilje spasili obraz onima koji su posegli za nasiljem. Nadam se da su mnogi među njima prepoznali ljubav i da su među nama i da će biti tu ujutru kada ćemo u tron budimljanske eparhije uvesti brata Metodija“, kazao je patrijarh.
U besjedi nakon večernje liturgije u manastiru Đurđevi stupovi, gdje je stigao uoči ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog, patrijarh Porfirije je rekao da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedinstvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.
Patrijarh je istakao da se, iako su mnogi mislili da su Boga izgnali sa ovoga prostora, prethodne godine pokazalo da je u ovom narodu živ Bog, prije svega kroz veličanstvene, čovjekoljubive, mirotvorne i molitvene litije, koje su svoj početak imale, upravo u Beranama, što je propraćeno burnim aplauzom.
Patrijarh je rekao da je živ Bog, jer je živa vjera naroda i podsjetio da su značajni ljudi bili porijeklom Vasojevići i da dvije srpske dinastije, Karađorđevići i Obrenovići, potiču sa ovih prostora.

„Patrijarh donosi mir i pomirenje“

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je, obraćajući se patrijarhu Porfiriju, kazao je da on ide stopama Hrista i Svetog Save koji je prijem osam vjekova ustoličio prvog budimljanskog episkopa Jakova, navodeći da je ta episkopija svetosavska imala blagoslov da živi punih 450 godina bez prekida, dok nije zapustjela zbog zuluma turskog i nesloge domaće.
Mitropolit Joanikije je podsjetio da je patrijarh Arsenije pokušao da obnovi episkopiju, ali da nije u tome uspio.
„Ova svetinja i narod koji se okupljao čuvao je vjeru i oganj žive hrišćanske pravoslavne vjere i onda su došla bolja vremena, onda je Gavrilo Dožić uspio da obnovi ovu eparhiju. Patrijarh Pavle je blagoslovio obnovu eparhije, po predlogu Amfilohija prije dvadeset godine. I vidite vaša svetosti ona je objedinjena, obnovljena i podmlađena. Sa velikom radošću vas očekuje ovaj vjerni narod eparhije budimljanskom nikšićke, koji širi svoja srca da vas zagrli svojom hrišćanskom ljubavlju i odanošću“, kazao je, između ostalog, Joanikije.
Joanikije je zahvalio patrijarhu što donosi mir i pomirenje.
„Da se izmirimo sa Bogom, svojom savješću i onda jedni sa drugima, da prevaziđemo naše podjele, da prepoznamo jedni druge kao braću u Hristu“, naglasio je mitropolit Joanikije.
Doček patrijarha Porfirija ispred Đurđevih stupova - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
REGION
Veličanstven doček patrijarha Porfirija u Đurđevim stupovima /video, foto/
Skok padobranom sa trobojkom u čast patrijarha Porfirija - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
REGION
„Desant“ vladike Jovana — sleteo padobranom u čast patrijarha Porfirija / video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala