- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Stižu revolucionarne naočare: Pogled u orvelovski svet totalnog nadzora

CC0 / Pixabay / Fejsbuk naočari
Fejsbuk naočari - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Stavite ih na glavu i pritisnete dugme — tako lako novim pametnim naočarima „Rej-Ban storiz“, koje su napravile kompanije „Fejsbuk“ i „Rej-Ban“, započinjete snimanje svega što vidite. Imaju dve kamere s prednje strane, dva zvučnika i tri mikrofona. Sa sobom nose i dilemu — da li su one samo poslednji krik tehnike ili još jedan uređaj za prismotru?
Na dodir dugmeta ili glasovnu komandu „Rej-Ban storiz“ (Ray-Ban Stories) slikaju ili snimaju do 30 sekundi, prilikom čega se s prednje strane pali bela lampica koja ljude obaveštava da je snimanje u toku. Za sada ne mogu da prepoznaju lica i ne prikupljaju nikakve podatke, osim onih neophodnih za funkcionisanje naočara.
Naočare ne rade samostalno, već u paru s pametnim telefonom, uz pomoć „blututa“ i aplikacije „Fejsbuk vju“ (Facebook View), koja omogućava postavljanje snimljenog sadržaja na društvene mreže. U prodaji su od 9. septembra, a koštaju od 299 dolara naviše, u zavisnosti od modela.

Krik tehnike ili uređaj za nadzor

Deset dana od stavljanja u promet, Irsko regulatorno telo za zaštitu privatnosti podataka izrazilo je zabrinutost zbog naočara, zahtevajući od „Fejsbuka“ da objasni da li one mogu da na odgovarajući način obaveste ljude oko korisnika da je snimanje u toku. „Fejsbuk“ do sada nije uspeo da pruži uverljive dokaze da je lampica adekvatno sredstvo za obaveštavanje ljudi.
Stručnjak za medije i nove tehnologije dr um. Mirko Stojković pojašnjava da će „Fejsbukove“ pametne naočare biti samo „kap u moru“ uređaja za prisluškivanje i posmatranje i da je privatnost ljudi ugrožena čak i ako one ne prepoznaju lica i ne prikupljaju podatke:
„Nijedna kamera nema tu mogućnost, ali softver koji se nalazi na serverima ’Fejsbuka‘ ima. Taj softver prepoznaje lice u nekim drugim aplikacijama, samo je pitanje spajanja usluga. To je sat vremena posla za ljude u IT-u, da povežu podatke koje prikuplja jedna njihova aplikacija s podacima koje prikuplja druga.“
Filip Milošević iz „Šer fondacije“ podvlači da korporacije nastavljaju da stvaraju nepotrebno intruzivne tehnologije i podseća da je američka policija ranije dobila pristup „Amazonovim“ video-interfonima „Ring“:

„Pošto američka policija legalno ima pristup tim kamerama i može da ih koristi za nadzor, ne vidim zašto ne bi počela da koristi i ono što snimaju ’Rej-Ban‘-Fejsbuk‘ naočare. Ovo je, nažalost još jedan primer normalizacije ’društva pod nadzorom‘ u kom se nalazimo.

On za „Sputnjik“ ocenjuje da korišćenje „Rej-Ban storiza“ neće biti posebno regulisano ili zabranjeno, jer postoje zakoni koji regulišu upotrebu uređaja koji mogu da snimaju, poput mobilnih telefona, koji mogu da budu „preslikani“ na pametne naočare.
„Svi ti zakoni će samo da se prenesu na ove naočare, koje su takođe samo još jedan od uređaja koji imaju kameru u sebi, čak je i satovi sad imaju. Svi ti uređaji sada mogu da snimaju, bitno je znati da vi ne smete da snimate nekoga bez njegovog znanja i pristanka. Vi ne smete da na ulici snimate ljude telefonom tek tako. To naravno zavisi od zakona u zemljama, ali, na primer, smete da snimate ljude u javnim prostorima, poput trgova, samo ako je reč o grupi od više od sedam ili 10 ljudi, ako ne snimate nikoga konkretno“, predočava Milošević.

Društvo pod prismotrom

Stojković ukazuje na trivijalnost postavljanja pitanja privatnosti u situaciji u kojoj kamere nadgledaju čitave gradove i već godinama sa pojedinih automobila u realnom vremenu snimaju prostor trodimenzionalno.
„Ideja Orvelovog sveta je deplasirana. Mi smo u njemu potpuno. Razlika između ove i Orvelove stvarnosti je u tome što našoj stvarnosti, iako je u tehničkom smislu potpuno na strani Orvela, fali onaj deo koji je kod Hakslija bio ’Vrli novi svet‘, jer preko svega ostalog imamo neke ideje koje je Haksli plasirao. Čuvena je fotografija na kojoj se pojavljuje Mark Cukerberg kraj svog laptopa na kome su prelepljeni mikrofon i kamera. Ako on tako vodi računa o svom kompjuteru, šta mi ostali da očekujemo“, ističe Stojković.
Pre „Fejsbuka“ i kompanije „Gugl“, „Amazon“ i „Snep“, koja rukovodi aplikacijom „Snepčet“, napravile su svoje pametne naočare. Nijedne nisu doživele da budu masovno korišćene zbog svojih mana, poput nepraktične konstrukcije ili visoke cene.
Naočare sa znakom Fejsbuka - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pažnja, pažnja! Snimanje u toku: U Evropi se već digla prašina zbog „Fejsbukovih“ pametnih naočara
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg predstavlja aplikaciju Horajzon vorkrums, preteču metaverzuma - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Internet postaje metaverzum, mreža u koju ćemo moći da uđemo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala