- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Crnoj Gori do mogućeg nalazišta nafte ostalo još 1.300 metara

CC0 / freeimage4life / Naftna platforma
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021
Pratite nas
Istražna bušotina u podmorju crnogorskog Jadranskog mora došla je do dubine od 5.215 metara, a moguće nalazište nafte i gasa nalazi se na oko 6.500 metara, rekao je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore Marko Perunović.
„Do te dubine moglo bi se doći za oko mesec dana, kada ćemo znati i rezultate. Za sada nam geološki nalazi i temperatura tla daju optimizam da će biti pronađeno komercijalno upotrebljivo nalazište“, naveo je Perunović, prenosi RTCG.
Perunović je ranije rekao da istražno bušenje u podmorju kraj Ulcinja obećava veliko nalazište nafte, a na području Crne Gore ima još nekoliko potencijalnih nalazišta.
„U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju okoline, i plan je da se nafta prodaje kao sirova“, objasnio je Perunović.
Crnogorski državni sekretar govorio je i o rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja i rekao da ona ne bi koštala 54 miliona evra, koliko je ugovoreno, već 80 do 100 miliona evra, a ni tada se ne bi smanjila emisija ugljen-dioksida (CO2) na parametre koje zahteva EU.
„Sadašnja proizvodna cena megavata iz TE iznosi između 45 do 50 evra po megavatu, a uz plaćanje kredita (kazni) za emitovanje gasa CO2, po sadašnjim cenama megavat bi koštao 110 do 112 evra. Narednih godina će to narasti na 150 evra po megavatu“, kazao je Perunović.
On je naveo da zbog toga struja iz termoelektrana više nije konkurentna, kao i da su ciljevi EU da se postepeno ukida proizvodnja struja iz uglja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala