- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U nedelju patrijarh Crnoj Gori i ustoličenje episkopa Metodija /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNjegovo Preosveštenstvo Episkop izabrani budimljansko-nikšićki g. Metodije
Njegovo Preosveštenstvo Episkop izabrani budimljansko-nikšićki g. Metodije - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
U Beranama sve je spremno za doček patrijarha Porfirija u subotu 25. septembra i ustoličenje izabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, u nedelju, 26. septembra u manastiru Đurđevi stupovi.
U tom gradu su postavljeni bilbordi dobrodošlice uoči ustoličenja vladike Metodija. Na bilbordima, koje je postavio „Srpski klub Berane“ nalaze dr patrijarh Porfirije i vladika Metodije i poruka „dostojni“, a u pozadini je manastir Đurđevi stupovi.
Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće patrijarh srpski Porfirije, koji će u Crnu Goru doputovati dan ranije, 25. septembra, a svečani doček će mu biti priređen u manastiru Đurđevi Stupovi u 18 sati.
Vladika Metodije (ime po rođenju Ljubiša) Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete.
Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je dovršio gimnazijsko školovanje.
Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2001., a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).
Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. , kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu Vaspitni značaj monaštva.
Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015., a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gde je učio grčki jezik i doktorirao na Teološkom fakultetu tog Univerziteta.
Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru SPC, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu, prenosi Tanjug.
Otac Mijailo Backović uoči ustoličenja vladike Metodija kaže da je velika radost to što je on naslednik mitropolita Joanikija, koji je iz temelja obnovio Eparhiju budimljansko-nikšićku.
On kaže da je svaki susret sa vladikom Metodijem velika radost i da „grli svakog čoveka sa kojima se sretne“, te je uz njega, kako kaže, i sam bolji čovek.
Osvrnuo se i na reakcije koje je u delu javnosti izazvao nedavni skok padobranom vladike Metodija na Kapinom polju u Nikšiću.
„Nema bojazni, jer šta god da vladika Metodije radi to radi profesionalno, pa tako i taj skok padobranom, koji je izazvao buru reakcija i glasina koje idu čak i dotle da kažu da je naš vladika učestvovao u ratu u Sarajevu. Mi Srbi smo nebeski narod pa je prirodno da se, i fizički, ponekad spustimo sa neba“, rekao je u šaljivom tonu otac Mijailo za Rado Svetigora.
Ističe da vladika Metodije voli sport, a spuštanje padobranom je, kaže, pre svega sport.
Vladika Metodije - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2020
Vladika Metodije stigao iz Crne Gore i raspalio „bune i plotune“ usred Amerike /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala