- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Gadafijev „bludni sin“ – fudbal, skandali, optužnica, zatvor i „sloboda“

© AFP 2023 / PAOLO COCCOSadi Gadafi
Sadi Gadafi - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Sadi Gadafi, sin nekadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija i bivši fudbaler, pušten je na slobodu posle sedam godina provedenih u zatvoru, potvrđeno je iz Ministarstva pravde Libije.
Sadi Gadafi je presudu o oslobađanju dobio pre nekoliko meseci, ali je tek u septembru ove godine ona i izvršena.
Prema pojedinim izvorima, on je već napustio Libiju i pretpostavlja se da je utočište pronašao u Turskoj.
Gadafi je 2014. godine izručen Libiji, tri godine pošto je njegov otac svrgnut sa vlasti i ubijen, a za to vreme se sakrivao u Nigeru.
Sadi (47), bivši fudbaler, zatvorsku kaznu je služio u Tripoliju, a bio je optužen za zločine protiv demonstranata, ali i za ubistvo svog bivšeg trenera Bašira al-Rajanija 2005. godine, za šta je oslobođen 2018. godine.
Treći Gadafijev sin je po završetku fudbalske karijere bio zaposlen u Fudbalskom savezu Libije, sve dok Interpol nije objavio poternicu za njim.
Fudbalska javnost pamti da je 2003. godine kao bomba odjeknula vest da je Gadafijev sin stigao u Italiju i da je potpisao profesionalni ugovor sa Peruđom, a u svemu je posredovao tadašnji premijer Italije Silvio Berluskoni, koji je imao i bliske prijateljske odnose sa Moamerom.
Sadi se nije proslavio svojim fudbalskim umećem, a u drugoj sezoni u Peruđi bio je suspendovan zbog pozitivnog testa na nedozvoljena sredstva.
Ipak, Sadi je bio i ostao najpoznatiji Gadafijev sin, s obzirom na to da je punio stranice žute štampe raskalašnim ponašanjem.
Američke diplomate su ga čak nazvale „crnom ovcom“ porodice zbog njegovih postupaka u koje se ubrajaju sukobi sa saigračima, okolinom, policijom, zloupotreba opijata i alkohola, uz promiskuitet koji je izazivao sablažnjavanje kako u Evropi tako i u Africi.
Bivši libijski lider Muamer Gadafi - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
SVET
Gadafi će biti ponovo sahranjen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala