- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Puđdemon uhapšen u Italiji zbog referenduma o nezavisnosti Katalonije

© Sputnik / Džordi Boйšareu / Uđi u bazu fotografijaŠef Vlade Katalonije, K. Pudždemon
Šef Vlade Katalonije, K. Pudždemon - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Bivši katalonski lider Karlesa Puđdemona privela je italijanska policija na Sardiniji, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.
On je priveden tokom jučerašnjeg dana, nakon što je popodne iz Brisela otputovao u grad Algero na Sardiniji, kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi “Adifolk” i sastao se sa regionalnim šefom Sardinije i tamošnjim ombudsmanom, prenosi agencija Rojters.
"Kada je stigao na aerodrom Algero, zaustavila ga je italijanska granična policija. Apelacioni sud u Sasariju je nadležan da odluči hoće li ga pustiti ili izručiti", navodi se u saopštenju Puđdemonove kancelarije.
Puđdemon je bio predmet evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, a koja traži njegovo izručenje zbog uloge u sazivanju referenduma o nezavisnosti Katalonije.koji je, prema njegovim rečima “uz osudu Evropskog suda pravde, suspendovan".
Pudždemon je bio predmet evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, a koja traži njegovo izručenje zbog uloge u sazivanju referenduma o nezavisnosti Katalonije.
Španija je za pobunu optužila Puđdemona, bivšeg katalonskog regionalnog čelnika, tvrdeći da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godina koji su španski sudovi ocenili nezakonitim.
U martu je Evropski parlament oduzeo Puđdemonu imunitet koji je uživao kao član tog parlamenta od 2019. godine.
Puđdemon živi u egzilu u Belgiji, podseća Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala