- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Otkriven tajni plan Evropske unije o „gasnom ratu“ s Rusijom

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
U Evropskoj uniji postoji tajni plan „gasnog rata“ protiv Rusije koji je pripremila Španija, piše kolumnista lista „Tajms“ Bruno Voterfild.
„Tajni plan Madrida je napravljen kako Evropska unija više ne bi bila talac Moskve“, smatra kolumnista.
U dokumentu se navodi da kolebanja na međunarodnom energetskom tržištu ne bi trebalo da utiču na nezavisnost Evrope. Države koje proizvode gas pokušavaju da maksimalno povećaju svoju dobit, tako da je državama Evropske unije neophodno da deluju jedinstvo kako ne bi zavisile od njihove ćudljive prirode, navodi se u članku.
Prema informacijama lista, Madrid predlaže članovima EU da objedine kupovnu moć kako bi zajedno obezbedile strateške zalihe gasa. Ministri energetike evropskih država već razmatraju ovaj ambiciozni plan. Oni smatraju da će to pomoći da se „suprotstave težnjama Rusije da ograniči isporuke i poveća cene“ gasa.
Cene gasa u Evropi rastu od prošle godine i postižu rekorde. Pre mesec dana cena gasa je bila nešto veća od 500 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je 21. septembra ona bila blizu 900 dolara.
Vlade Španije, Italije i Francuske su morale da sprovedu hitne mere kako bi zaštitile stanovnike od naglog rasta cena električne energije i grejanja. Eksperti smatraju da su visoke cene gasa povezane sa malom količinom zaliha u evropskim skladištima.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je podvukao da Moskva ispunjava sve što je dogovoreno o isporukama gasa u Evropu koje se po obimu bliže istorijskom maksimumu. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je okarakterisalo kao neistinitu izjavu o tome da Rusija zbog „Severnog toka 2“ navodno utiče na cenu energenata.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
RUSIJA
Uoči izbora u Nemačkoj: Velika podrška za „Severni tok 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala