- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici zbunjeni misterioznim spaljivanjem: Šta se u Drenovcu dogodilo 5.000 godina pre nove ere

CC0 / piksabej / Iskopavanje
Iskopavanje - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
U doba neolita centralni Balkan bio je središte evropske civilizacije. Možda najveće naselje nalazilo se u blizini današnjeg Paraćina. Naučnike još uvek zbunjuje šta se u Drenovcu dogodilo 5.000 godina pre nove ere. Naselje od gotovo 3.000 stanovnika iznenada je i u žurbi napušteno, a kuće su namerno zapaljene.
Misterija je i kako su pokojnici ovde sahranjivani, jer nije nađen ni jedan grob, ni jedan skelet.
Mnogo je pitanja, ali se sa svakim novim iskopavanjem mozaik polako sklapa. Sigurno je da su ljudi u neolitu imali uređene kuće, da su živeli u skladu sa prirodom, a u svakodnevni život unosili i umetničku dimenziju.
„Činjenica je da su objekti u kome se živelo u tom periodu spaljeni, a šta je razlog uzrok, svrha paljenja? Očigledno da se ne radi o nekoj invaziji, i nekom rušenju, jer je u većini objekata sačuvan kompletan inventar tako da nemamo tragova nekog razaranja", ispričao je dr Slaviša Perić, vođa istraživanja u Drenovcu.
Englezi i Škoti koji sa našim arheolozima rade na projektu iznenađeni su dosadašnjim rezultatima.
„Ovo je najstarije nalazište u Evropi na kojem sam ikada radio, a bio sam u mnogo zemalja. Nivo očuvanosti predmeta je izvanredan i to stvarno nigde nisam video", rekao je dr Čarli Frenč sa Univerziteta u Kembridžu.
„Ja ovde ispitujem tlo i to novom metodom svetlosne luminiscencije kojom se utvrđuje starost slojeva, zapravo kada su poslednji put bili osvetljeni suncem", dodao je dr Tim Kinerd sa Univerziteta Sent Endrjuz u Škotskoj.
Drenovac se pretražuje najmodernijim geomagnetnim uređajima koji prave tri-de mapu objekata ispod zemlje.
„Ja sam iz Belgije sa univerziteta u Gentu. Ovde smo da napravimo mapu zemljišta, tačnije arheoloških slojeva i kasnijih koji su nastali obradom zemlje", kaže Filip de Smed.
Do sada je sondiranjem zemljišta otkriveno oko 700 anomalija, i to su verovatno neolitske kuće, i zato je Drenovac s pravom proglašen neolitskim megalopolisom.
Za dalja istraživanja potrebno je još novca, kao i za konačni završetak izgradnje Centra za proučavanje neolita Balkana, javlja RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala