- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kriza „Evergrande“ širi se i na evrozonu

© AP Photo / Andy WongMapa razvojnih projekata kompanije „Evergrande“ u Kini
Mapa razvojnih projekata kompanije „Evergrande“ u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
Pratite nas
Finansijska kriza koju je izazvala prezadužena kineska kompanija za razvoj nekretnina „Evergrande“ zasad tek u ograničenom opsegu utiče na evrozonu, izjavila je čelnica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.
Čelnik američke centralne banke Džerom Pauel izjavio je nedavno da je „Evergrande“ isključivo kineski problem, a sličnog je stava i šefica ECB-a.
„Kao što sam vam rekla, uticaj i izloženost trenutno su usredsređeni na Kinu“, rekla je Lagardova u intervjuu za američku televiziju Si-En-Bi-Si, emitovanom u petak.
„Što se tiče Evrope, mogu reći da je direktna izloženost ograničena“, dodala je.

ECB pozorno prati razvoj događaja, naglasila je šefica ECB-a: „Još se živo sećam nedavnih zbivanja na tržištima deonica u Kini, koja su odjeknula širom sveta. No, u Evropi, konkretno u evrozoni, izloženost će biti ograničena“, tvrdi ona.

„Evergrande“ je druga po veličini kompanija za razvoj nekretnina u Kini, s više od 305 milijardi dolara dugova, većinom prema domaćim bankama i finansijskim kompanijama.

Prelivanje krize

Nakon strože kineske regulative o poslovanju sektora razvoja nekretnina „Evergrande“ je zapao u probleme s likvidnošću i strahuje se da neće moći da podmiri obaveze prema kupcima, dobavljačima, bankama i vlasnicima obveznica.
U četvrtak je trebalo da plati 84 miliona kamata na obveznicu s rokom dospeća u martu 2023. godine, ali za sada nije poznato jesu li podmirili tu obavezu. Grupa je toliko velika da su neki počeli da strahuju od prelivanja krize na kinesku privredu i u inostranstvo.
Peking zasad ne reaguje na nagađanja da bi mogao priskočiti u pomoć posrnuloj kompaniji. Neki pak tvrde da bi priticanjem u pomoć „Evergrandu“ postavio loš primer.
Glavni urednik „Global tajmsa“, poručio je preko društvene mreže „Vi čat“ da „Evergrande“ ne treba da računa na pomoć vlade. „Evergrande“ mora da traži spas na tržištu, a ne u vladi, objavio je Hu Xijin na „Vi čatu“, prenosi Blic biznis.
Brokeri u Američkoj berzi - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
EKONOMIJA
Može li slom kineskog diva nekretnina da zaljulja svetsko tržište
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala