- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski poslanik: U Titovo vreme zločini nad makedonskim Bugarima, a u Skoplju ulice nose njegovo ime

Pratite nas
Bugarski evroposlanik Angel Džambaski ocenio je, povodom obećanja premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva da će iz makedonskih udžbenika biti uklonjen termin „bugarski“ uz formulaciju „fašistički okupatori“, da je takav način tumačenja istorije dve zemlje lažan.
Prema njegovim rečima, u vreme bugarske vlasti u Makedoniji tokom Drugog svetskog rata, koje u Severnoj Makedoniji nazivaju fašističkom okupacijom, nije bilo žrtava.
„Fašizma nije bilo u Bugarskoj pa samim tim nije bilo ni fašističkih okupatora. Bugare su u Makedoniji dočekali kao oslobodioce i to je istorijska istina“, napisao je poslanik na svom Fejsbuk profilu.
S druge strane, on je ogorčen zbog toga što se Makedonci „ne sećaju Titovih zločina“ (najverovatnije se pod tim misli na događaj pod nazivom „Krvavi Božić“ 1945. godine kada je u Makedoniji sprovedena represija protiv više od hiljada ljudi koji su sebe smatrali Bugarima a sve u ime „makedonizacije stanovništva“ ).
Džambaski kaže da ga čudi kako su u savremenoj Severnoj Makedoniji ne samo onemeli po pitanju pravih zločina izvršenih za vreme Tita nad makedonskim Bugarima, nego još i ulicama daju imena po njemu.
„A sećanje na nekoliko stotina hiljada Bugara koji su poginuli u borbama za oslobađanje Makeodnije gaze mantrom o fašističkom okupatoru“, naveo je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala