Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Budimpešte: Kako to da samoopredeljenje ne važi samo za Srbe

© AP Photo / Laszlo BaloghAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Kako to da samoopredeljenje ne važi samo za Srbe
"Kako to da je za Norvežane i za Albance i za sve Evropljane samoopredeljenje suština slobode i demokratije, a samo nije za Srbe", konstatovao je Vučić na pitanje novinara da li mu je poznato da je danas u Beogradu održana promocija knjige supruge kosovskog premijera Aljbina Kurtija pod nazivom "Ideja slobode i samoopredeljenja".
Rekao je da nije znao za to, ali da to nije naš problem.
"Ne plašimo se ničijih reči, ni knjiga. Srbija mora da bude iznad toga", rekao je on i dodao da je naš problem to kako se samoopredeljenje svuda vidi kao oličenje slobode, osim u slučaju Srbije.
"Kažite nam da je vrhunac slobodarske misli svima dozvoljen osim Srbima. Kažite nam da je to tako i da znamo da nema nikakvih principa, da nema nikakvih. Nazovimo stvari pravim imenom", poručio je Vučić.
On je doda da mi znamo gde nam je mesto i da smo mali u odnosu na velike evropske sile, svetske sile, znamo da su bili protiv nas i devedesetih i pre toga, i dobro razumemo svoju realnu poziciju.

Zabrinut sam zbog napada na Srbe na Kosovu i Metohiji

Upitan o situaciji na severu Kosova, on je naveo da je zabrinut za napade na Srbe, ali da je to pitanje za NATO i Kfor.
"Bude li fizičkog napada kao 2004. godine, to se neće dogoditi. Očekujem hitan sastanak upravljačkog tima za pitanje Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić.

Uskoro mere, uradićemo sve što možemo da podignemo natalitet

U narednih mesec dana izaći ćemo sa našim merama natalitetne demografske politike, najavio je Vučić.
Vučić je izrazio uverenje da će građani biti zadovoljni merama koje će vlasti u Srbiji izneti.
„Ako nešto nema taktičko ili kratkoročno dejstvo ono nije predmet interesa ljudi. Demografija i pitanje rađanja dece je suštinsko pitanje opstanka Srbije, ali i njenog napretka, ekonomskog razvoja. Bez ljudi ne možemo da imamo veći BDP, da napravimo ništa, uradimo ništa“, naglasio je on u izjavi novinarima.
Vučić je kazao da je dobro što je takva tema pokrenuta na ovako važnom forumu kao što je Budimpeštanski.
Rekao je da je ministar za brigu o porodici Radomir Dmitrović već podneo premijerki i njemu predlog mera.
„Čini mi se da je dosta radio. Ali ne smemo da pokažemo te mere, jer ćete reći zašto niste sve te mere prihvatili, ali toliko novca ne možemo da pronađemo. Jedan deo tih mera prihvatamo i uradićemo sve što možemo da podignemo natalitet“, rekao je on.
Vučić je naglasio da koliki god bio mortalitet, najvažniji je natalitet, jer se time podiže sve, poboljšava ekonomska pozicija, preneo je Tanjug.

Dobri razgovori s Pensom, Mađarska važan partner Srbije, u Beograd dolazi predsednik Poljske

Vučić je izjavio da je u Budimpešti imao dobre razgovore i sa bivšim potpredsednikom SAD Majkom Pensom, i sa premijerima Češke, Slovenije, i domaćina Mađarske.
"Imao sam dobre razgovore sa Pensom, razgovarali smo o globalnim pitanjima. Za nas je od posebnog značaja razgovor sa češkim premijerom Andrejem Babišem, sa Orbanom, Janšom, Dodikom. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima", preneo je Vučić novinarima.
Ponovio je da se nada da će u narednim mesecima imati priliku da u Srbiji ugosti predsednika Poljske, što bi, kaže, bilo od značaja za našu zemlju.
Dodao je da će biti još poseta Srbiji iz Centralne Evrope, što je važno za razvoj naše zemlje.
Predsednik Srbije je istakao i da je Mađarska veoma važan partner Srbiji.
Izneo je podatak da je Mađarska, kada je on postao premijer bila na 11. mestu, a danas je 5. partner Srbije u spoljno-trgovinskoj razmeni.
"I penje se, do 4. mesta. Verujem da za pet godina možda dođe i do 3. mesta. Nemci ostaju prvi, ali Kina raste velikom brzinom.. Važni su nam i 'rastu' Bugarska, Rumunija, Austrija, i zato nam je odnos sa tim zemljama važniji nego ranije", rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala