- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandal u Bugarskoj: Pred kamere sa karticom nalik simbolu holokausta i natpisom "nevakcinisan"

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Bivši ministar policije Rumen Petkov pojavio se u jednoj TV emisiji sa žutom karticom na sakou kojoj je pisalo „nevakcinisan“, što je podsetilo na žute trake koje su oko ruke nosili Jevreji tokom Drugog svetskog rata. Njegov postupak izazvao je burne reakcije a Bugarsko jevrejsko društvo „Šalom“ je izrazilo ogorčenje zbog takvog postupka.
„Sramno je da jedan bugarski političar i bivši ministar koristi simbole iz vremena holokausta za svoje teze. Svako neumesno poređenje današnjeg vremena sa teškim godinama rata obezvređuje patnje žrtava holokausta“, navodi se u saopštenju „Šaloma“.
Podsetimo, lider stranke ABV se pojavio sa žutom karticom u emisiji kanala Evrokom 21. septembra. Na pitanje voditelja da li će protivnici vakcinacije morati da nose slične kartice, Petkov je odgovorio da EU radi isto što i se radilo za vreme Hitlera, kada je uveden policijski čas i zabranjen pristup različitim ustanovama. On je zahtev da se neko vakciniše da bi nastavio da radi i ima društveni život okarakterisao kao fašizam.
„Ako mi koji smo govorili o slobodnom protoku ljudi, robe i usluga, predložimo da se ide u tom pravcu, sledeći korak će biti upravo to – žute zvezde …“, rekao je Petkov.
On se izvinio posle reakcije jevrejske organizacije.
„Ako se neko osetio uvređenim, izvinjavam se. Pokušaji da se ugroze prava i slobode potiču od određenih ljudi. Svako ima pravo da štiti svoja prava i slobode. Ako je boja bila neumesna, izvinite “, rekao je političar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala