- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Ne nameravamo da zatvorimo slučaj ratnog zločinca Oberlendera

© Foto : Public domainHelmut Oberlender, nacistički zločinac, bivši državljanin Kanade
Helmut Oberlender, nacistički zločinac, bivši državljanin Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Rusija ne namerava da zatvori slučaj preminulog nacističkog zločinca Helmuta Oberlendera i nastavlja da očekuje pravne materijale kanadskih vlasti, izjavio je za Sputnjik ambasador Rusije u Kanadi Oleg Stepanov.
„Rusija neće zatvoriti njegov slučaj, budući da zločini protiv čovečnosti ne zastarevaju. Na njega treba staviti tačku, čak i post mortem“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, Generalno tužilaštvo Rusije čeka odgovor od Ministarstva pravde Kanade o zahtevu za predaju materijala u okviru krivičnog postupka o masovnom ubistvu siročadi sirotišta u Jejsku 1942. godine“, dodao je ambasador.
Kako je naveo, Rusija žali što je nacistički zločinac uspeo da izbegne pravdu i kaznu za počinjene zločine.
Oberlender je umro u 97. godini u svojoj kući u Ontariju u Kanadi, gde se u sudu razmatrala odluka o njegovoj deportaciji.
Prema podacima Istražnog komiteta Rusije, rođeni Ukrajinac Oberlender bio je umešan u streljanje 27 hiljada ljudi u Rostovskoj oblasti 1942. godine. Tada je bio prevodilac zonderkomande SS-10a. U sovjetsko vreme, KGB SSSR-a je saznao da su članovi ove grupe u periodu 1941-1943. masovno streljali civile i ubijali ih u pokretnim gasnim komorama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala