- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije: Učinili smo sve da ne dođe do krvoprolića na Cetinju

© Sputnik / Dejan SimićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je večeras da bi volio da mu neko objasni u čemu je njegova odgovornost u svemu lošem što se desilo na Cetinju.
„Mi smo učinili sve da ne dođe do bratskog krvoprolića“, naveo je on gostujući na RTCG.
Naveo je i da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović mnogo puta prekršio Ustav.
Mitropolit je kazao i da preko 90 odsto Cetinjana nije pravilo problem i naveo da ima sigurne podatke o tome od nadležnih službi.
„Deset godina sam službovao na Cetinju, hirotonisan sam u Cetinjskom manastiru i dobro znam Cetinje, bolje nego predsjednik Crne Gore. Ja redovno služim u Cetinjskom manastiru, komuniciram sa ljudima, ne bježim ni od koga. Želim da se tenzije spuste, ako sam kriv, tu sam“, istakao je on.
Mitropolit je kazao da ne može lako zaboraviti Milu Đukanoviću šta je sve učinio na štetu SPC. Kazao je da poštuje instituciju predsjednika, ako je Crkva odvojena od države, on i to poštuje.
„Nikakav problem nije, ako ima nade da spustimo tenzije. Đukanović govori da smo mi ruska instalacija, i upućuje najgrublje stvari o nama. Mi nismo ničija instalacija“, kazao je mitropolit Joanikije.
Rekao je da se ne mogu izjednačavati neke njegove izjave gdje se on izjašnjava kao slobodan građanin.
„Na nikšićkim izborima nisam nikog podržao ako sam primio premijera i predsjednika Skupštine. Ako sam ih primio, da li to znači da sam se ja umiješao u izbore. Može se tumačiti šta god hoće, ali ne možemo mi van ovog svijeta. Vi cijelo vrijeme govorite da ne poštujem državu“, rekao je on i dodao da je jasno da se neće miješati u politiku.
„Nisam se nikad bavio politikom, osim kad se politika umiješala u vjeru. Kada je to bilo iznuđeno, naravno da smo tada strogo poštovali sve zakone i držali se jevanđelja svo vrijeme i tu se videlo kakva je snaga naše vjere“, rekao je mitropolit.
Mitropolit je istakao da nikad nije sporio pravo države na kulturna dobra; u Crkvi imaju obavezu da to čuvaju.
Ja sam u svojoj službi gledao da se uz gradnju crkava i duhovno i kulturno osvešćujemo. Naše je usmjerenje da se ne samo izgrađujemo u materijalnom smislu, već i duhovno.

Manastir pripada crkvi

Mitropolit Joanikije je kazao da je vlasništvo Cetinjskog manastira od Ivana Crnojevića pa do mitropolita Danila i mitropolita Amfilohija potpuno jasno.
"Manastir pripada crkvi i MCP. Kada je donošen Zakon o prijestonici, tada su istorijsko jezgro Cetinja proglasili vlasništvom Prijestonice. Uradili su nezakonitu stvar jer niko na takav način ne može oduzeti ni privatnu ni crkvenu imovinu. Mi smo uložili dvije žalbe na tu grešku i sada, ukoliko bi Prijestonica, donijela bilo kakvu odluku ili akt o novoj promjeni vlasništva, to je potpuno nezakonita stvar i služi samo za novo podizanje tenzija", navodi on.
Poručuje da treba imati strpljenja i da treba ostaviti pravnicima da se to pitanje vlasništva riješi.
"Znam da je za državu sporan upis na Prijestonicu, Ustavni sud je oborio tu odluku jer su se mnoge privatne kuće u katastru našle kao vlasništvo Prijestonice", dodaje on.
Po pitanju ukidanja Episkopskog savjeta, kao i titule arhiepiskopa cetinjskog, i razrješenja Gojka Perovića sa dužnosti rektora Cetinjske bogoslovije, mitropolit:
"Otac Gojko je čovjek teolog i to jedan od boljih teologa u Crnoj Gori. Titulu arhiepiskopa nije niko ukidao, ukinut je Episkopski savjet jer on u Ustavu nije zafiksiran, on je stvaran po potrebi. Sabor je našao za shodno da Episkopski savjet postoji i dalje u Hrvatskoj... Vjekovna je praksa da se episkopi jedne oblasti na kanonskom području SPC sastaju i donose odluke koje imaju značaja na lokalnom nivou. To ne mora da ima neku zakonsku osnovu jer je to prosto običaj od davnina.
Mitropolit bi se, kako navodi, po pitanju uvođenja vjeronauke u škole pozvao na pravo.
"Da li vjernici, koji su građani ove zemlje, i njihova djeca imaju pravo na vjersko obrazovanje. Cijelo se vrijeme traži, ali samo od nas, da bi bio mir u Crnoj Gori, da mi brišemo svoja prava. Što bude više prava, manje gluposti, prije ćemo prevazići podjele", dodao je mitropolit.
Mitropolit u Đurđevim Stupovima - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
REGION
Mitropolit Joanikije: Nikad nije bilo reči o odvajanju od SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala