- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan napravio paralelu: Sa Putinom ništa loše od samog starta, početak sa Bajdenom ne baš sjajan

© REUTERS / MURAT CETINMUHURDARPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se nada donošenju važnih odluka tokom predstojećih pregovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju. Uporedio je odnose s Putinom i američkim liderom Džozefom Bajdenom, rekavši da u odnosima sa Rusijom nema ničeg lošeg od samog starta, što se za Bajdena ne bi moglo reći.

„Bilateralni sastanak sa Putinom u Sočiju je veoma važan. Nismo planirali pregovore sa delegacijama, već ćemo se sastati oči u oči“, rekao je Erdogan.

Lideri Rusije i Turske neće razgovarati samo o sirijskom Idlibu tokom sastanka koji će biti održan 29. septembra.

„Razgovaraćemo o rusko-turskim odnosima i situaciji u Siriji - o tome šta smo do sada postigli u toj zemlji i šta bismo mogli da ostvarimo u budućnosti. Turska i Rusija su zemlje koje igraju važnu ulogu u regionu i moram da kažem još jednu stvar - do sada nismo videli ništa loše u odnosima sa Rusijom“, naglasio je turski lider.

S tim u vezi, dodao je da računa na to da će nakon sastanka s ruskim kolegom „biti doneta važna odluka“ sa stanovišta bilateralnih odnosa koji će zatim „ući u aktivniju fazu“.

Ne tako dobar početak s Bajdenom

Istovremeno, šef turske države se osvrnuo na odnose sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, rekavši da njihova „saradnja nije baš sjajno počela“ nakon Bajdenovog stupanja na vlast.

„Želim da mi, kao dve NATO zemlje, budemo prijatelji, a ne protivnici. Ali trenutna situacija nije baš dobra. Polazeći od mog skoro devetnaestogodišnjeg rada na poziciji premijera i predsednika, mogu da kažem da, nažalost, sada nije najbolji trenutak u odnosima sa Amerikom“, istakao je predsednik.

Priča oko S-400 završena, nećemo podleći pritisku SAD

Kako je rekao, Turska ne može da pristane na stalni pritisak Sjedinjenih Američkih Država zbog nabavki ruskih sistema protivvazduhoplovne odbrane S-400. On je za list „Hurijet“ izjavio da je ta priča završena i da odluka Ankare neće biti revidirana.

„Neka prvo SAD isprave svoju grešku što nam nisu prodali najnovije lovce F-35 koristeći S-400 kao izgovor. Stalni pritisak na nas zbog ruskih sistema je neprihvatljiv, ne možemo da pristanemo na to. Sporazum sa Ruskom Federacijom je završen i nema povratka“, istakao je Erdogan tokom posete Americi.

Isporuke najnovijih ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali krizu u odnosima Turske i Amerike, počele su sredinom jula 2019. godine.
Vašington je zahtevao od Ankare da odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj.
Pored toga je saopšteno i da će Amerika uvesti i sankcije u skladu sa „CAATSA“ (zakon „O suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama“). Ankara je odbila zahtev i nastavila pregovore o isporuci dodatne serije S-400.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala