- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski ne upire prstom ni u koga za atentat na savetnika; MUP: Prerano govoriti o „ruskom tragu“

CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine (cropped image) / Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je povodom atentata na svog pomoćnika Sergeja Šefira da je nemoguće uticati na njega na takav način. On nije optužio nikoga direktno za današnji incident, a ministar policije Denis Monastirski kaže da prerano govoriti o „ruskom tragu“.
Smatram da je u pitanju pritisak na mene i reći ću vam iskreno, nemoguće je vršiti uticaj na mene na takav način, rekao je Zelenski za televiziju „Dom“.
On je izrazio nadu da će policija uspeti da ustanovi ko su napadači i naručioci.
„Ne mogu sa sigurnošću da kažem da će ih pronaći. Reći ću da će učiniti sve da bi ih pronašli“, dodao je.
Istovremeno, predsednik je objasnio da je napadnut njegov pomoćnik i blizak prijatelj i istakao da je reč o incidentu bez presedana. Kako je rekao, uveren je da to govori o ispravnosti vektora rada koji je izabrao njegov tim.

„Upravo takvih poteza ka ljudima bliskim predsedniku nije bilo čak ni u veoma teško vreme nakon 2014. godine“, naglasio je šef Ukrajine, dodajući da to govori o reakciji na realne promene u državi koje želi da napravi.

Ukrajinski lider nije direktno optužio oligarhe za današnji incident. Prema njegovim rečima, u Ukrajini ne postoji velika mafija.

„Ona se svojevremeno transformisala u velike finansijske grupe. Neću ih optuživati direktno. Mislim da ćemo sačekati istragu“, zaključio je predsednik.

Sa svoje strane, Šefir, na čiji je automobil danas pucano u blizini Kijeva, izjavio je da ne zna razloge pokušaja atentata na njega, ali da smatra da je svrha napada bila zastrašivanje „najvišeg ešalona moći u zemlji".

Ministar policije: Prerano govoriti o „ruskom tragu“

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski izjavio je da je u ovom slučaju prerano govoriti o „ruskom tragu“.

„To treba da pokaže istraga. Trenutno je prerano govoriti o nekim konkretnim osobama. Policija proverava sve verzije“, odgovorio je on na pitanje novinara u vezi sa mogućom „umešanošću ruskih specijalnih služba“ u pokušaj ubistva.

Ministar policije tvrdi da cilj napada na pomoćnika Zelenskog nije bilo zastrašivanje, već njegovo ubistvo.
Takođe je istakao da se „tim predsednika ne može zaplašiti“ i da će „započete reforme, uključujući i u vezi sa borbom protiv organizovanog kriminala, biti nastavljene“.
S tim u vezi, šef Nacionalne policije Ukrajine Igor Klimenko rekao je da resor razmatra nekoliko verzija pokušaja atentata na Šefira, uključujući destabilizaciju situacije u državi i pritisak na vlasti uz „učešće i specijalnih službi stranih država“.
Istovremeno, zamenik ministra unutrašnjih poslova zemlje Evgenije Enjin izjavio je da je pri pucnjavi na automobil pomoćnika predsednika upotrebljena municija proizvedena u Mađarskoj, koja ranije gotovo nikada nije korišćena u Ukrajini.
Podsetimo, nepoznate osobe pucale su na automobil prvog pomoćnika ukrajinskog predsednika Sergeja Šefira kod Kijeva. Na vozilo je ispaljeno više od 10 metaka, a tri su pogodila vozača. On je hospitalizovan, ali nije u životnoj opasnosti.
S tim u vezi, šef frakcije vladajuće stranke „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi David Arahamija izjavio je ranije da napad na automobil prvog pomoćnika ukrajinskog predsednika može da bude osveta krijumčara i šefova kriminalnih grupa, ali da nije nije isključen ni „ruski trag“.
Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je tim povodom istakao je da šta god da se desi u Ukrajini, odmah pronađu „ruski trag“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala