Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik se u tvitu zahvaljuje nemačkom analitičaru: „Mi smo samo odlični profesionalci i vi to znate“

© Sputnik / Radoje PantovićStudio agencije Sputnjik Srbija
Studio agencije Sputnjik Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Tomas Braj objavio je autorski tekst na „Dojče veleu“ pišući zašto Sputnjik Srbija ima uticaj na ceo region. Na tome mu se zahvalio Sputnjikov tim za komunikacije i odnose sa javnošću rečima „Hvala, dragi druže. Ali razlog je jednostavan: mi smo samo odlični profesionalci i vi to znate“.
Zahvalnost je usledila jer je Braj, želeći da ocrni rad Sputnjika Srbija, svojim autorskim tekstom zapravo napravio najbolju reklamu za našu kuću. Evo i kako:

„Srbija je orijentisana ka Zapadnoj Evropi, ali većina Srba smatra Rusiju najbližim partnerom u inostranstvu, a to obezbeđuju ruski državni mediji, kakav je Sputnjik“, tvrdi Tomas Braj, koji je inače i autor studije „Ruski mediji na Balkanu“.

„Iako stotine i hiljade Srba rade, studiraju i žive u zemljama EU, a veoma malo u Rusiji i Kini, mnogi Srbi u Moskvi i Pekingu vide najbliže prijatelje svoje otadžbine, dok najčešće od EU ne očekuju ništa dobro. Kako je moguć ovakav jaz“, konstatuje i pita se Braj.
Odmah zatim daje i odgovor: ključ je u uticaju Sputnjika, ruskog državnog medija. Dodaje i da „Sputnjikov stav i izveštavanje preuzimaju urednici brojnih srpskih medija“. I ne samo urednici.
„Mnogi političari na Zapadnom Balkanu sa naklonošću prihvataju materijale ruskog državnog medija. To je zbog toga što izneti društveno-politički stavovi korespondiraju sa njihovim“, konstatuje Braj.
Nemački analitičar kritikuje srpsko izdanje Sputnjika da je „uvek na srpskoj strani u svim nacionalnim sporovima na Balkanu“.
Svoj autorski tekst završava sledećom konstatacijom:
„Iako EU podržava Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana milijardama evra i prisutna je u njima preko armije diplomata i eksperata, ni na koji način ne može da se suprotstavi ruskom propagandom aparatu. Ako Brisel ne uradi ništa da građane Srbije upozna sa svojim dostignućima i prednostima povezanosti sa Zapadom, EU će voditi unapred izgubljenu bitku. Jer je Moskva odavno osvojila srca Srba sa svojim medijskim uticajem kao instrumentom meke moći“.
Studio agencije Sputnjik Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
SRBIJA
Kako je nemačka fondacija „raskrinkala“ propagandni mehanizam Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala