- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska uskoro dobija pametni automat

© Sputnik / Grigoriй SыsoevLogo Koncerna "Kalašnjikov"
Logo Koncerna Kalašnjikov - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Rusija pravi novo oružje sa neuronskom mrežom, saopštio je u intervjuu Sputnjiku glavni konstruktor koncerna „Kalašnjikov“ Sergej Uržumcev.

„Mi smo već napravili određene elemente sistema i pokazali ih ministru odbrane Rusije u okviru vojno-tehničkog foruma ‘Armija 2021’ koji je nedavno bio organizovan u Kubinki“, rekao je Uržumcev.

To su kompleksi sa elementima veštačke inteligencije koji već sada mogu da obezbede potpunu automatizaciju procesa identifikacije, ciljanja, praćenja mete, kao i gađanje, rekao je sagovornik.
On je dodao da će kompanija predložiti Ministarstvu odbrane da započne naučno-istraživački i razvojni rad kako bi se započela serijska proizvodnja uzoraka.
Konstruktor je pojasnio da bi novi kompleks mogao da omogući veću preciznost i brzinu gađanja i da je za to potrebna integracija različitih optičkih i elektronskih uređaja u jedinstveni sistem naoružanja. On neće strelcu samo pomoći da prati cilj, nišani, već će moći i sam da izabere optimalno vreme za gađanje.
Uržumcev je dodao da noću i u lošim vremenskim uslovima ciljevi mogu biti teško uočljivi. Kompleksi za gađanje će imati mogućnost da u takvim uslovima identifikuju i prate cilj, a to će zahtevati i upotrebu tehnologije veštačke inteligencije sa neuronskom mrežom.
Snajper - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Ispali hiljadu metaka u minutu: U Rusiji napravljen novi automat za specijalce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala