- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija može naoružati Kinu teškim udarnim helikopterima Ka-52K

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Ka-52 "Aligator"
Helikopter Ka-52 Aligator - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Peking razmatra kupovinu više od 30 ruskih izviđačko-udarnih helikoptera Ka-52K, piše "South China Morning Post". Kako navodi list, ova kupovina će "dati krila" kineskim univerzalnim desantnim brodovima nove generacije.
Kako navode analitičari, sporazum bi mogao biti pokazatelj "tesne saradnje Rusije i Kine u sferi odbrane" u trenutku povećane napetosti u odnosima sa SAD.
"Narodnooslobodilačka vojska Kine odavno razmatra mogućnost kupovine ruskih Ka-52K. Univerzalnom desantnom brodu tipa 075 potreban je udarni helikopter", rekao je vojni ekspert iz Pekinga Džou Čenming.
Prošle nedelje, ruski mediji su saopštili da je kineska delegacija posetila fabriku za proizvodnju aviona „Progres“ u Primorskom kraju, gde se proizvode helikopteri Ka-52K. kako se navodi, Peking bi mogao kupiti najmanje 36 ovih letelica.
"Ka-52K je prvi helikopter brodskog baziranja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga sa sklopivim lopaticama i značajno većom uzletnom masom što će pomoći da se uštedi prostor i zadovolje potrebe univerzalnih desantnih brodova tipa 075", obratio je pažnju kineski ekspert.
Modifikacija Ka-52K se odlikuje antikorozivnim tretmanom i jedinstven je primer u svetu helikoptera koji poseduje fotelje za katapultiranje.
"Ako dve države zaključe sporazum o Ka-52K, to može pomoći da se unapredi saradnja između njihovih vojnih resora", smatra analitičar.
To može postati treći veliki rusko-kineski sporazum u ovoj sferi, nakon što je Peking već kupio lovce Su-35 i S-400 od Moskve.
Kako objašnjava South China Morning Post, Kina očekuje da će koristiti nove brodove tipa 075 kao "mini-nosači aviona". Oni treba da postanu važan deo strategije Pekinga za realizaciju njegovih interesa na moru, posebno u Južnom Kineskom moru. Međutim, i dalje ostaje veliki problem što vojni sektor Kine ne može da napravi teški udarni helikopter koji bi odgovarao potrebama novog broda. Trenutno, Kina radi na palubnim verzijama helikoptera Z-8, Z-9, Z-20 i za 075 i manje napredne desantne brodove tipa 071, ali za realizaciju tih projekata je potrebno vreme.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
RUSIJA
Kratkoročno Rusija, dugoročno Kina: Koja zemlja je za Ameriku najozbiljniji problem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala