- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačko Ministarstvo energetike: Rusija ispunjava svoje obaveze prema ugovorima o isporuci gasa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda "Jamal - Evropa"
Objekti gasovoda Jamal - Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Do poskupljenja gasa u Evropi doveli su mnogi faktori, Rusija ispunjava sve svoje obaveze prema ugovorima, izjavila je portparolka Ministarstva energetike Nemačke Suzan Ungrad komentarišući medijske spekulacije na temu rekordne cene ovog goriva.
Neki političari i analitičari smatraju da Moskva i „Gasprom“ namerno utiču na tržište kako bi ubrzali puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“.
Kako je navela Ungradova, postoji mnogo faktora koji utiču na cene: „teška zima, promene na tržištu, povećana potražnja gasa, situacija u Aziji, požari u Sibiru“.
„Prema našim informacijama, Rusija ispunjava postojeće ugovore o isporukama... Ne znamo da postoji namerno zanemarivanje postojećih ugovora“, dodala je ona.
Portparolka je naglasila da Ministarstvo prati situaciju, ali smatra da je tržište ono koje bi trebalo da reaguje.
„Ne vidimo potrebu da se države mešaju u ovu situaciju“, zaključila je ona.
Sa svoje stane, zamenica portparola nemačke vlade Ulrike Demere dodala je da „Gasprom“ „ispunjava svoje obaveze prema sadašnjem rusko-ukrajinskom sporazumu o tranzitu gasa“.
Prošle nedelje je cena za hiljadu kubnih metara gasa u trgovanju fjučersima ICE premašila 950 dolara, čime je postavljen novi rekord. Analitičari smatraju da je rast posledica stalne potražnje za prirodnim gasom usred niske popunjenosti evropskih skladišta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala