- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Španac rekao „ne“ klečanju protiv rasizma

© AFP 2023 / DANIEL LEAL-OLIVASMarkos Alonso i Romelu Lukaku
Markos Alonso i Romelu Lukaku - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Kampanja „Crni životi su bitni“ je od početne ideje o borbi za rasnu ravnopravnost u Sjedinjenim Američkim Državama dovela do potpune suprotnosti, postala predmet za političko obračunavanje, prenela se u Evropu i posebno na sportske događaje, kroz klečanje.
Sve je krenulo iz engleske Premijer lige, kasnije se prenelo i na Evropsko prvenstvo u fudbalu gde je dolazilo do pravih scena skandala i neprijatnosti u slučajevima kada je neko insistirao na klečanju, a neko to nije hteo da uradi.
Navijačima se to nije svidelo, naročito su na udaru bili engleski fudbaleri, velika negodovanja su zabeležena u Budimpešti, a poslednji slučaj iz Premijer lige ukazuje na to da je kampanja na izdisaju.
Ideja koju je na prethodnim predsedničkim izborima u Americi iskoristila opcija sa Džozefom Bajdenom kao prvim kandidatom, nasuprot Donaldu Trampu, delovala je ukorenjeno u Engleskoj, ali se stvari tu menjaju.
Markos Alonso, fudbaler Čelsija, jedan od kapitena kluba u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča rekao je da neće više klečati pre početka utakmica.
„Ja sam veliki protivnik rasizma, protiv bilo kakvog oblika diskriminacije. Ali, ja više želim da pokažem na amblem na kom piše da smo protiv rasizma, kao što se to radi u drugim sportovima i u drugim državama“, naveo je Alonso.
Alonso je naveo da više neće klečati, ali i da se o tome nije konsultovao sa saigračima.
„Nismo razgovarali o tome, ali smo mi kao jedna porodica. Imamo odlične odnose. Ja volim svakoga od njih. Ne mislim da je neophodan razgovor o tome. Ako bude trebalo, naravno, reći ću sve što sam rekao i sada, ne mislim da će tu biti problema“, dodao je Alonso.
Klečanje je prethodno odbio fudbaler Kristal Palasa Vilfrid Zaha, koji je naveo da je takav potez degradirajući.
Hari Kejn i Geret Sautgejt - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Alarm u Engleskoj – navijači neće „klečanje“: „Razmislićemo...“
Pari Sen Žermen protiv  Bašakšehira - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2020
Rasizam ili politička (ne)korektnost: Zašto je prekinuta utakmica u Parizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala