- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kineski gigant izbegao bankrot

© AP Photo / Andy WongKompanija Evergrande bila je jedan od najvećih građevinskih investitora u Kini
Kompanija Evergrande bila je jedan od najvećih građevinskih investitora u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Kineski gigant „Evergrande“, kome je pretio kolaps, postigao je dogovor o delimičnom izmirenju dugovanja, čime je izbegnuta velika kriza ne samo u toj kompaniji. „Evergrande“ je dogovorio da plati kamate na neke od svojih obveznica, dok je kineska Centralna banka ubrizgala novčanu injekciju na bankarsko tržište uznemireno mogućim kolapsom.
Uticaj „Evergrandea“ na kinesku ekonomiju toliki je da je njegov kolaps mogao da dovede svetska tržišta deonica i obveznica do krize neplaćanja, piše Rojters.
Mnoge finansijske institucije povezane su sa „Evergrandeom“ kroz direktne zajmove i indirektna učešća u njima, dok neispunjene obaveze mogu da dovedu do rasprodaja na tržištu visokih prinosa.
Kako bi umirila investitore, Narodna banka Kine ubrizgala je 90 milijardi juana (14 milijardi evra) u bankarski sistem, signalizirajući podršku tržištu koje se suočava sa najvećim restrukturiranjem duga u istoriji te države.
„Evergrande“ pokušava da izbegne izmirenje velikog broja obaveza koje dospevaju na naplatu ove nedelje, a glavna ćerka firma „Hengda ril estejt grup“ saopštila je da je kroz direktne pregovore „rešila“ kamatni kupon na obveznicu sa rokom dospeća u septembru 2025. kojoj je kamata bila 5,8 odsto.
Kompanija bi do sutra trebalo da plati 232 miliona juana (36 miliona dolara) kamate na obveznicu, izračunao je Si-Bi-Es njuz.
„Hengda“ nije pomenula druge pritiskajuće dugove „Evergrandea“, ne objašnjavajući šta to znači za 83,5 miliona dolara duga po osnovu kamata na obveznice koje dospevaju u četvrtak. Nije objašnjeno ni šta je sa 47,5 miliona dolara koji dospevaju na naplatu sledeće nedelje.
Predsednik „Evergrandea“ Hui Ka Juan saopštio je da će ta kompanija „izaći iz najmračnijeg momenta“.
Kompanija „Evergrande“ nekada je bila najveća kineska kompanija u oblasti izgradnje nekretnina, a duguje oko 300 milijardi dolara, uglavnom investitorima.
Brokeri u Američkoj berzi - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
EKONOMIJA
Može li slom kineskog diva nekretnina da zaljulja svetsko tržište
Mapa razvojnih projekata kompanije „Evergrande“ u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
EKONOMIJA
Kineskom gigantu preti kolaps, direktor se obratio zaposlenima
Peking, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
EKONOMIJA
Kineski gigant grca u dugovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala