- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Džonson i Bajden dogovorili taktiku protiv Rusije i Kine

© AP Photo / Toby MelvilleAmerički predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Boris Džonson
Američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Premijer Velike Britanije Boris Džonson i predsednik SAD Džo Bajden složili su se da bi pristup Rusiji i Kini trebalo da se zasniva na zajedničkim vrednostima koje dele London i Vašington, saopštila je kancelarija britanskog premijera.
„Premijer i predsednik razgovarali su o brojnim međunarodnim temama, uključujući Kinu i Rusiju. Složili su se da će Velika Britanija i SAD pristupati tim pitanjima, rukovodeći se našim zajedničkim vrednostima“, navodi se u saopštenju.
Kako je precizirano, Džonson sa nestrpljenjem čeka „Samit za demokratiju" 9-10. decembra, „koji će pomoći da se pokrenu međunarodne akcije“. Teme samita će biti zaštita od autoritarizma, borba protiv korupcije, poštovanje ljudskih prava.
U kontekstu zajedničkih vrednosti, Džonson i Bajden naveli su novo partnerstvo Australije, SAD i Velike Britanije u sferi bezbednosti - AUKUS.
„Predsednik i premijer složili su se sa tim da partnerstvo AUKUS jasno odražava zajedničke vrednosti Velike Britanije i Amerike i njihov pristup svetu. Naglasili su važnost uloge koju će taj savez igrati u promociji mira i stabilnosti u svetu, koristeći kompetenciju Britanaca, Amerikanaca i Australijanaca za rešavanje budućih izazova“, poručuje britanska strana.
Podsetimo, britanski premijer Boris Džonson, američki predsednik Džozef Bajden i australijski premijer Skot Morison u zajedničkom saopštenju objavili su o formiranju novog partnerstva AUKUS (Australija-UK-SAD) u oblasti odbrane i bezbednosti. Prva inicijativa u okviru ovog saveza biće proizvodnja nuklearnih podmornica za australijsku ratnu mornaricu.
Govornica u konferencijskoj sali u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
SVET
Šta posle „noža u leđa“ Francuskoj: Duboka kriza među NATO saveznicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala