- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika sprema nove antiruske sankcije: Na udaru Mišustin, Peskov i Simonjanova

© AP Photo / Eric GayZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Odbor za regulative Predstavničkog doma Kongresa SAD odobrio je nacrt zakona kojim se preporučuje uvođenje sankcija protiv 35 ruskih zvaničnika, biznismena i novinara koji su, prema proceni Vašingtona, umešani u kršenje ljudskih prava.
Među ključnim osobama na spisku našli su se ruski premijer Mihail Mišustin, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, direktor FSB-a Aleksandar Bortnjikov, direktor Ruske nacionalne garde – Rosgvardije Viktor Zolotov, šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikin, ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.
Pored njih, na udaru novih američkih sankcija mogli bi da se nađu glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan, biznismen Roman Abramovič, šef „Rosnjefta“ Igor Sečin, direktor „Gasproma“ Aleksej Miler i drugi.
Tekst amandmana je predložio kongresmen demokrata Tom Malinovski. On predviđa da u roku od 180 dana nakon usvajanja zakona, američki predsednik Džozef Bajden mora da iznese odgovarajućim odborima Kongresa stav o tome da li bi bilo koga od navedenih osoba trebalo uključiti na listu sankcija u okviru „zakona Magnitskog“.
Nacrt zakona je unet kao amandman na nacrt odbrambenog budžeta zemlje za finansijsku 2022. godinu. Njega mora da odobri puni sastav američkog Kongresa, ali će i tada biti na nivou preporuke. Samo uvođenje sankcija ostaje po nahođenju američke administracije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala