- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američke Svemirske snage zaziru od ruskog „satelita-matrjoške“

© Foto : Ivan Vagner / RoskosmosPogled iz Međunarodne svemirske stanice
Pogled iz Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Ruski i kineski sateliti mogu predstavljati pretnju za američke satelite, rekao je komandant Svemirskih snaga Sjedinjenih Američkih Država, general Džon Rejmond.

„Rusija u orbiti ima satelit-matrjošku, opremljen naoružanjem za uništavanje američkih satelita. To nam onemogućava da koristimo svemir kao platformu koja povećava naše mogućnosti“, rekao je general tokom Sajber-svemirske konferencije u Merilendu.

On tvrdi da je ruski satelit dizajniran kao tradicionalna igračka matrjoška: pod spoljnim delom skriva se još jedan satelit u kojem je sakriveno oružje. Ono može da uništi američke satelite u orbiti sa bezbedne udaljenosti.
Rejmond je konstatovao da je svemir „nesumnjivo sfera vojnih operacija“.
„Sigurni smo da ukoliko taktika obuzdavanja bude neuspešna, moraćemo da se borimo i pobedimo u bici za nadmoć u svemiru. Ne možemo više uzimati svemir zdravo za gotovo“, rekao je komandant.
Zatim je prisutnima slikovito prikazao „mogućnosti Kine u orbiti“.

„To je satelit sa robotizovanom rukom. Ta robotizovana ruka u budućnosti bi mogla da uhvati drugi satelit… Naš posao je da to sprečimo i da obuzdamo sukob. Ne želimo da se uplićemo u bitku koja započinje u svemiru“, tvrdi američki general.

Podsetimo, general Rejmond je ranije tvrdio da su Rusija i Kina zajedno napravile oružje koje je u stanju da uništi američke satelite, kao i da mogućnosti, kojima raspolažu Rusija i Kina u svemiru, izazivaju zabrinutost američke strane.
Moskva pdbacuje redovne optužbe Vašingtona za militarizaciju svemira.
Planeta Zemlja i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Američke Svemirske snage: Rusija i Kina prave satelite-lovce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala