- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

A sada rekonstrukcija: Vladajuće stranke u Crnoj Gori u niskom startu pred novi dogovor

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Šef odborničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da će se najbrojniji klub vladajuće većine u Skupštini Crne Gore izjasniti o predlogu rekonstrukcije Vlade premijera Zdravka Krivokapića tek kada dobiju zvaničan dokument sa preciziranim pojedinostima.
„U svakom slučaju, kako nijesmo učestvovali u sastavljanju ovog predloga, posmatraćemo ga kao platformu premijera za buduće pregovore“, kazao je Radunović za Sputnjik.
DF čeka zvaničan predlog, Bečić spreman za dogovor
Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na konferenciji za novinare je istakao da je premijerovo saopštenje o predlogu rekonstrukcije iskorak, te da mu je drago da obje strane pokazuju volju za dogovorom.
Rekao je i da ni u jednom saopštenju vezano za rekonstrukciju nije izostavljena URA, navodeći da i manjinske partije treba da budu dio vlasti. On je poručio da je vrijeme pokazalo da to što je neko političar ne znači da nije ekspert, te da je za model koji će omogućiti najveći kvalitet rada.
„Sada treba eliminisati prepoznate nedostatke i doći do snažne Vlade koja će trajati do redovnog roka za naredne izbore 2024“, zaključio je Bečić.

URA: Imamo samo noćna saopštenja

Građanski pokret URA nije dobio detaljan i obrazložen predlog za rekonstrukciju Vlade, kazala je potpredsjednica te partije Jovana Marović, navodeći da su moguće mnoge opcije i da su za URA ključni principi iz sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

„URA još nije dobila detaljan i obrazložen predlog za rekonstrukciju Vlade i sve što smo uspjeli da vidimo je nekoliko saopštenja, koja po pravilu stižu u kasnim večernjim satima“, rekla je Marović agenciji MINA.

Ona je navela da je Krivokapić nedavno istakao da će se odrediti u odnosu na stav 41 poslanika.
„A mi još nemamo tako nešto i za nas je ovo sve samo prebacivanje loptice i opipavanje terena, budući da nijesmo dobili poziv za sastanak, kao i da nijesmo razgovarali o konkretnim modelima i rješenjima ni sa jednim političkim subjektom“, kazala je Marovićeva.
Prema njenim riječima, mnoge opcije su moguće.
„Za sada se o njima ne bismo izjašnjavali“, rekla je Marovićeva.
Kako je navela, u svakoj od njih za URA su ključni principi iz sporazuma potpisanog u septembru prošle godine, ubrzanje demokratizacije i evropske integracije, kao i poštovanje preuzetih međunarodnih obaveza.
„Kada je riječ o demokratizaciji, ona koalicionim partnerima i nije prioritetna, uzimajući u obzir uporno odlaganje izbora Tužilačkog savjeta, što je važan korak ka efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazala je Marović.

I SNP čeka razgovore

Iz Socijalističke narodne partije saopštili su Sputnjiku da podržavaju rekonstrukciju Vlade i da su spremni, zavisno od dogovora sa ostalim parlamentarnim strankama većine, da pokriju resor nekog od ministarstva i da zato imaju kadar. U SNP-u su i ranije saopštavali da nijesu zadovoljni kako funkcionišu pojedina ministarstva u Vladi.
Podsjećamo, premijer Zdravko Krivokapić je sinoć povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore saopštio da će ona imati tri potpredsjednika. „Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti, biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine“, rekao je premijer.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala