- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Treći osumnjičeni: Velika Britanija optužila „agenta GRU“ za trovanje Skripalja

© REUTERS / Peter NichollsPripadnici policije u centru Londona
Pripadnici policije u centru Londona - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Britanska policija saopštila je da je Rus, navodno agent Glavne obaveštajne uprave (GRU), Denis Sergejev treći osumnjičeni za trovanje bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju 2018. godine, saopštava „Indipendent“.
„Velika Britanija je podigla optužnicu protiv trećeg ruskog obaveštajca u okviru napada na Sergeja Skripalja 2018. godine uz korišćenje supstance 'Novičok'“, piše list.
Precizirano je da se radi o Denisu Sergejevu koji je, navodno, doputovao u Veliku Britaniju sa dokumentima na ime Sergej Fjodotov. Policija u Velikoj Britaniji smatra da je Sergejev koordinirao akcijama dve druge osobe koje su navodno upotrebile „Novičok“ protiv Skripalja.
Britanski mediji javljaju da je protiv Sergejeva raspisana poternica.
Početkom marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši saradnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen zbog veleizdaje, i njegova kćerka Julija. London smatra da je Rusija umešana u trovanje Skripalja supstancom A234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“, što Moskva kategorički negira.
London je za trovanje optužio državljane Rusije Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova.
Ranije su britanski mediji, pozivajuću se na izvore u vladi Velike Britanije, saopštili da su se Skripalji odselili na Novi Zeland. Kako se navodi, tamo su dobili nova imena i podršku da započnu novi život.
Skripaljeva nećaka Viktorija izjavila je da su ovakve vesti skretanje pažnje. Ona smatra da Skripalje kao i pre drže u Porton Daunu u Velikoj Britaniji.
Julija Skripalj, ćerka agenta GRU Sergeja Skripalja - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2020
Rusija: Skripalji su najverovatnije stradali, ali to Britanci dobro kriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala