Svevremeno pitanje ruskog klasika: Da li smo svi mi vuci i ovce?

© Željko Jovanović/Narodno pozorišteProba predstave "Vuci i ovce"
Proba predstave Vuci i ovce - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Da li smo svi mi vuci i ovce, kao što sugeriše naslov čuvenog komada Aleksandra Ostrovskog, koji će premijerno biti izveden u subotu, 25. septembra, u Narodnom pozorištu u Beogradu? Klasična komedija o prevrtljivoj ljudskoj prirodi ovoga puta će pred publikom biti izvedena u postavci Egona Savina.
Mnogi su navukli vučje zube, a mnogi ovčje kože
„Naslov jednog ozbiljnog komada kao što su 'Vuci i ovce' je sam po sebi realističan, ali i metaforičan. To je metafizički realizam koji potpuno vrši anatomiju življenja i tačno nas definiše. Mi smo vuci i ovce. Svako od nas je bio vuk i svako od nas bio je ovca. Mnogi su navukli vučje zube da bi opstali, a mnogi su navukli ovčje kože da bi pljačkali i došli do većeg. Tema pljačke koja se pojavljuje u svakom ljudskom odnosu je nešto što nas beskrajno dira“, kaže upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić uoči premijere komada.
Ona je navela da je prvi naslov Aleksandra Ostrovskog, najznačajnijeg predstavnika realizma u ruskoj drami 19. veka, u Narodnom pozorištu igran davne 1881. godine, kao i da je u ovom teatru do sada odigrano deset od 47 komada ovog autora.

Odužili smo se velikim klasicima uprkos korona virusu

Reditelj Egon Savin naglasio je da je proces stvaranja predstave trajao dugo, ali sa malim brojem proba zbog pandemije korona virusa i otežanih okolnosti u kojima se radilo.
„Nismo imali dovoljan broj proba, ali smo uspeli da se u dobroj meri pre svega kao teatar odužimo velikim klasicima. Njima je mesto na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Nadam se u jednoj svežoj, duhovitoj inscenaciji i naravno uz pomoć izvanrednih glumaca. Ovaj naslov kao retko koji u istoriji dramske književnosti izražava duh našeg vremena, pa i sredine. Savremena publika uvek želi da vidi kakve su to veze napravljene između nekog remek dela sa sredine 19. veka i savremenog konteksta. Mislim da i tu predstava daje odgovore“, izjavio je Savin.
© Foto : Željko Jovanović/Narodno pozorišteProba predstave "Vuci i ovce"
Proba predstave Vuci i ovce - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Proba predstave "Vuci i ovce"
Komedija nije jeftina zabava
Reditelj je ocenio da je reč o specifičnom žanru koji je zaboravljen u savremenom pozorištu. Prema njegovim rečima, pozorišni stvaraoci komediju sve više shvataju, poimaju i rade kao jeftinu zabavu.
„Komedija je užasno ozbiljan žanr, ona kritički sagledava svet u kojem živimo i tu je Ostrovski zaista jedan od genija koji govori o tome da ništa ne možemo promeniti, ali možemo se bar suzdržati kada je u pitanju iskazivanje naše suštinske prirode. Komedija karaktera za razliku od zabavljačkih komedija traži realistički kontekst, traži naročitu glumačku veštinu, traži osećaj za meru, što je izuzetno teško postići u smislu ujednačavanja ansambla“, zaključio je reditelj i dodao da se trudio da napravi slojevito delo sa kompleksnim likovima i složenim psihološkim odnosima, a istovremeno komad koji će publici biti prijemčiv.
© Sputnik / Maša RadovićIvana Vujić, Egon Savin i Radoslav Milenković
Ivana Vujić, Egon Savin i Radoslav Milenković - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Ivana Vujić, Egon Savin i Radoslav Milenković

Najteži žanr za glumce

Glumica Olga Odanović koja tumači glavnu ulogu u ovom komadu, lik Meropije Davidovne Murzavecke, ukazala je da je u pitanju vrlo specifična komedija, ona najfinija, najsofisticiranija.
„Ovaj žanr je glumcima težak pošto traži posebnu vrstu biranja sredstava. Postavlja se pitanje kako ćete vi izgovoriti replike, iznijansirati odnose koje je Ostrovski napisao fantastično u ovom komadu. Da li je sve u tim rečenicama, ili je više u tišini i dramskim pauzama? Ovo je kolektivna igra. Ovde nema glumačkog zadatka koji je manje ili više važan, mi jednostavno moramo da se zaigramo, da se čujemo, da zavrtimo tu celu igru i da postignemo ono što Egon od nas traži, a to je mera“, zaključila je Odanovićeva.
© Sputnik / Maša RadovićOlga Odanović
Olga Odanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Olga Odanović
Predstava „Vuci i ovce“ biće premijerno izvedena u subotu, 25. septembra sa početkom od 20.00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. U komadu igraju i Bojan Dimitrijević, Sonja Kolačarić, Anastasija Mandić, Radoslav Milenković i mnogi drugi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala