- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srpski malinari predviđaju drastičan skok cene „crvenog zlata“

CC0 / Pixabay / Maline
Maline - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović izjavio je da se ne može reći da je cena maline, koja ide i do 450 dinara, iznenađujuće visoka, navodeći da se predviđa da će cena „crvenog zlata“ biti mnogo veća.
Struka, nauka, analitika i proizvođači predviđaju da će cena maline, uz adekvatnu pripremu i maksimalno korišćenje sertifikovanog sadnog materijala, ići od 600 do 800 dinara po kilogramu, rekao je Radović.
Komentarišući trenutnu cenu malina, Radović je kazao da bi to ona bila fenomenalna da je prinos 15 do 30 tona po hektaru.
Naime, prinos je u proseku oko četiri tone, a za to postoji više razloga.
Klimatske promene utiču na prinos, loš trend cena iz prethodnog perioda doveo je do pada proizvodnje i nestručne obrade, a primenom uredbe o sertifikovanom sadnom materijalu došlo je do toga da su proizvođači podigli kvalitet.
Radović je za portal „Biznis“ kazao da, bez obzira na to što malinari imaju razloga za zadovoljstvo, u narednom periodu u želji za što boljim rezultatima proizvođači bi trebalo da promene prvo sebe, pa onda sadni materijal.
U tom kontekstu, ukazao je na potez ministarstva poljoprivrede koje je uredbom omogućilo nabavku sertifikovanog sadnog materijala uz subvenciju od 90 odsto.
„Ispostavilo se da je ogromna razlika u prinosu u odnosu na sadni materijal koji se koristi. Uz iste agrotehničke mere, ulaganje, tretiranje i prskanje, sertifikovani sadni materijal daje 30 tona po hektaru, a nesertifikovani četiri tone. Hajde da radimo porodično po 30 ari kvalitetno, a ne da se hvalimo hektarima bez kvaliteta u proizvodnji i sa ogromnim troškovima koji se u tom slučaju gomilaju“, poručio je Radović.
U odnosu na 2020. godinu, kada je devizni priliv bio između 160 i 200 miliona evra, ove godine će iznositi 400-500 miliona evra na deviznom kontu maline, a Radović ističe da, kada je dobra cena maline,prihoduju svi: proizvođači, kooperanti, radnici.
„Srbiju će održati jedina fabrika pod vedrim nebom i tu treba ulagati“, zaključio je predsednik Asocijacije malinara Srbije.
Kupine - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Cena kupine dostigla istorijski maksimum
Šljiva - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Šljiva kao malina: Cena drastično skočila, a biće još viša
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala