- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija osudila stav Turske o izborima na Krimu

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Rusija će odreagovati na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Turske o nepriznavanju izbora za Državnu dumu na Krimu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Turska odlično zna da je Krim suvereni deo Rusije i odlično zna da takve izjave nikad ne ostavimo bez odgovora. Ako im nije dosadilo da slušaju ukore, podsetnike i opomene Moskve znači da su strpljivi. Ali to ne vodi ničemu, osim tome da mi donosimo relevantne zaključke koji očito ne idu u korist razvoju bilateralnih odnosa“, izjavila je Zaharova.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da se ruska strana ne slaže sa izjavama Ankare o nelegitimnosti izbora na Krimu i to otvoreno govori turskim kolegama.
Na pitanje da li je Turska za Rusiju prijateljska zemlja ako Ankara ne priznaje njene granice, Peskov je rekao da je „Turska njihov partner, a da značajna pitanja oko kojih postoje neslaganja nisu i ne bi trebalo da budu prepreka za razvoj bilateralnih odnosa i saradnju na čitavom nizu regionalnih pitanja“.
„Ta saradnja se mora nastaviti… Što se tiče tačaka neslaganja, nastavićemo da radimo na tome sa turskom stranom, objašnjavajući naš stav i računajući na to da ćemo pre ili kasnije uspeti da približimo stavove“, rekao je.
Pritom, kako kaže, „ruska strana nikako ne može promeniti stav o Krimu“.

„Generalno, Krim je situacija koja je izvan okvira bilo kakvih mogućih razgovora. I ubuduće ćemo pomagati našim sagovornicima da shvate suštinu onoga što se dogodilo, kada su Krimljani napravili svoj izbor“, zaključio je Peskov.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo da izbori za Državnu dumu na Krimu, održani od 17. do 19. septembra, nemaju pravnu snagu za Ankaru, jer zemlja ne priznaje ujedinjenje Krima sa Rusijom.
Podsetimo, izbori za Državnu dumu Rusije održani su 17-19. septembra. Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), partija Jedinstvena Rusija pobedila je na izborima za Državnu dumu, osvojivši 49,82 odsto glasova. Na drugom mestu našla se Komunistička partija sa 18,93 odsto glasova, Liberalno-demokratska partija sa 7,55 odsto je zauzela treće mesto, dok je četvrta Pravedna Rusija sa 7,46 odsto glasova. Još jedna partija je uspela da pređe cenzus – Novi ljudi, koja je dobila poverenje 5,32 odsto građana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala