- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Neviđeni broj sajber napada tokom izbora – polovina iz Amerike

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Ruska ambasada u Vašingtonu objavila je saopštenje u kome se navodi da je polovina sajber napada na Centralnu izbornu komisiju tokom izbora za Državnu dumu realizovana sa teritorije Sjedinjenih Američkih Država.
„Tokom ovogodišnjih izbora Centralna izborna komisija suočila se sa neviđenim brojem sajber napada, od kojih je 50 odsto zabeleženo upravo sa teritorije SAD… Želeli bismo da dobijemo iscrpna objašnjenja američke strane o tome“, navodi se u saopštenju ambasade na Fejsbuku.
Takođe se ističe da je „cilj takvih napada bio diskreditovanje ruskog biračkog sistema“.
Diplomate naglašavaju da se glasanje odvijalo „u potpunosti u skladu sa odredbama ruskog zakona i normama međunarodnog prava“, upozoravajući da su „bilo kakve insinuacije o suprotnom nedopustive“.
Pritom, ruska strana konstatuje da „nikakvi nedostaci nisu uticali na tok glasanja i da ne mogu uticati na rezultate biračke kampanje“.
Ranije je predstavnik Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da su izbori za Državnu dumu Rusije navodno održani u uslovima koji ne doprinose slobodnom i poštenom procesu glasanja. U svojoj kritici Prajs je posebno podsetio na zakon o stranim agentima, koji su prve inicirale i uvele Sjedinjene Američke Države.
Podsetimo, izbori za Državnu dumu Rusije održani su 17-19. septembra. Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), nakon obrade više od 95 odsto glasova, najveći broj glasova je osvojila Jedinstvena Rusija sa više od 49 odsto glasova. Iza nje sledi Komunistička partija (19 odsto), a zatim LDPR (7,5 odsto) i Novi ljudi (5,4 odsto).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala