Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ruka sa mačem, zvezda i polumesec: Neobičan srednjevekovni prsten otkriven kod Feketića /foto/

CC0 / Pixabay/JamesDeMers / Arheološka iskopavanja
Arheološka iskopavanja - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Srednjovekovni prsten, nađen na ruci pokojnika prilikom arheoloških iskopavanja u blizini Feketića kod Subotice, predstavljen je javnosti u okviru izložbe Gradskog muzeja u Subotica. Pored masivnog prstena od bronze, na lokalitetu Pozajmište peska u Feketiću nađeni su ostaci 435 grobova i temelji srednjevekovne crkve.
Grob u kom je nađen prsten pripada srednjovekovnoj nekropoli koja je formirana oko crkve čiji su ostaci pronađeni na ovom lokalitetu tokom ranijih iskopavanja.
„Masivni prsten, izliven od bronze, na glavi ima predstavu ruke koja drži mač. Bočno od centralnog motiva nalaze se urezani zvezda i polumesec. Ruka koja drži mač predstavlja simbol vrhovne vlasti i vojne dominacije. Prstenje ovog tipa rasprostranjeno je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Na teritoriji Karpatskog basena najčešće se datuje u period 15-16. veka“, navodi Neda Dimovski, arheolog i viši kustos muzeja.
Prsten je izložen do 26. septembra u okviru novog projekta Gradskog muzeja Subotica pod nazivom „Pogled u prošlost“, u kom će jednom u dve nedelje u posebno izrađenom izlogu koji se nalazi sa desne strane glavnog ulaza, prolaznicima biti predstavljen jedan muzejski predmet iz zbirki muzeja.
Kako navode iz Gradskog muzeja u Subotici, među predmetima Srednjovekovne zbirke Arheološkog odeljenja tog muzeja posebno mesto zauzima pečatno prstenje.
„Glave ovog tipa prstenja mogu biti ukrašene različitim motivima od stilizovanih gotičkih slova, predstava životinja ili geometrijskih ukrasa do predstava Bogorodice sa malim Isusom ili motiva koji se oslanjaju na izgled grbova“, objašnjava Neda Dimovski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala