- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rešiti sudbinu najvećeg turističkog brenda na Jadranu

© Flickr / Moritz DittmarSveti Stefan, Crna Gora
Sveti Stefan, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore, poslanik Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović pozvao je Vladu Crne Gore da "u najkraćem roku iskristališe i javno saopšti konačne stavove o sudbini najvećeg turističkog brenda na Jadranu".
Ističe da Crna Gora kao destinacija ne može sebi da dozvoli da dvije sezone zaredom zakupci drže Sveti Stefan i Miločer zatvorenim.
"Nakon posljednjih medijskih priča o stanju na Svetom Stefanu i namjerama zakupaca da nastave sa inaćenjem i pokušajima disciplinovanja države Crne Gore, a pogotovo nakon poteza koje su povukli tokom prethodne turističke sezone, potrebno je da Vlada Crne Gore u najkraćem roku iskristališe i javno saopšti konačne stavove o sudbini najvećeg turističkog brenda na Jadranu. Bez obzira što nije bilo značajnijeg negativnog efekta zatvaranja hotela tokom sezone, cijenim da bi nastavak takvog ponašanja gospode zakupaca i tokom iduće sezone bio apsolutno nedopustiv i da zbog toga Vlada preko resornog ministarstva treba da stavi tačku na tu priču, na ovaj ili onaj način. Crna Gora kao destinacija ne može sebi da dozvoli da dvije sezone zaredom zakupci drže Sveti Stefan i Miločer zatvorenim, da se ponašaju ucjenjivački i da pokušavaju da disciplinuju Vladu na način da Ustav i zakoni ne važe za pomenutu gospodu zakupce", kazao je Krapović.
On je dodao da su "scene koje smo gledali ove sezone na Kraljičinoj plaži, na popularnoj "gostinjskoj" plaži Svetog Stefana loše za svaku iole ozbiljnu destinaciju".
"Ali one su upravo posljedica odnosa zakupaca, a nikako odnosa države kako oni to žele da prikažu", naglasio je Krapović.
Krapović ističe da "gospoda investitori moraju shvatiti da je ono što im je dato odlukama Demokratske partije socijalista (DPS), skupštinskim odlukama, vladinim odlukama (uključujući i Morsko Dobro), ugovorima i aneksima ugovora jeste veoma problematično bez obzira što je forma ispunjena (u jednom dijelu), međutim, tražiti od ove Vlade da garantuje obećanja bivšeg režima je ipak previše".
"Gospoda zakupci moraju shvatiti da ne mogu dobiti ono što im je DPS davao, a ne mogu jer to bi bilo kršenje Ustava i zakona Crne Gore. Dakle, ne mogu dobiti ono što su dobijali od DPS jer u zaleđu Svetog Stefana, Miločera i Pržna postoje na hiljade kreveta u vlasništvu domicilnog stanovništva, a i oni i njihovi gosti imaju pravo na more i mjesto na plaži i to je država dužna da obezbjedi. Potrebno je još jednom sjesti za sto i probati napraviti dogovor na način da zakupci sve kapacitete stave u funkciju u najkraćem roku, a da Vlada garantuje poštovanje ugovornih obaveza i mirnu realizaciju investicije, naravno pod uslovom da je sprovedena revizija cijelog postupka i da je stav Vlade da se sa aktuelnim zakupcima aranžman nastavi", naglašava nekadašnji gradonačelnik Budve.
Kako kaže ako pak nije moguće postići takav dogovor, "da kažemo orijetaciono do kraja oktobra, onda se aranžman mora prekinuti i država mora ponovo preuzeti Sveti Stefan i Miločer i pobrinuti se da iduće sezone budu u funkciji i da rade".
"Ipak je Sveti Stefan i Miločer malo (ili mnogo) veći brend od Adriatic propertiesa i Amana. Ili je to samo moje mišljenje? Takođe, smatram da je potrebno da Vlada, to jest Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma konačno izađe i upozna javnost sa nalazima inspekcijskog nadzora gradnje apartmana za tržište u Miločerskom parku. Prema informacijama koje smo vidjeli u medijima na lokaciji nekadašnje Kraljičine Plaže nije građeno u skladu sa zakonom i mislim da bi bilo dobro da javnost bude upoznata sa nalazima Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje u okviru MEPPU-u. Na kraju, način na koji su stvoreni uslovi za gradnju apartmana za tržište, način na koji je dozvoljena gradnja od strane prethodne Vlade je vrlo sporan sa aspekta zakona i dok se cijela ova situacija ne razrješi nijedna ozbiljna država ne bi dozvolila prodaju tih kapaciteta, već bih preko Uprave za nekretine i imovinu zabranila njihovo otuđenje do daljnjeg. U svakom slučaju, sada je došlo vrijeme da podvučemo crtu i da znamo na čemu smo, da li uopšte postoji mogućnost da se taj cijeli aranžman nastavi ili ćemo ići na raskid ugovora, arbitražu...Vlada je sada na potezu jer se nešto mora preduzeti. Dovoljno vremena je prošlo i više nemamo ni dan za gubljenje", zaključio je Krapović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala