- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Preko mora i jezera: Snimak jedinstvene operacije sovjetske nuklearne podmornice /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićSankt Peterburg noću
Sankt Peterburg noću - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
U Sankt Peterburg je uplovila prva sovjetska nuklearna podmornica K-3 „Lenjinski komsomol“ koja je prvi put porinuta pre 64 godine. Ovo je njena poslednja stanica, jer će biti izložena u muzeju vojne-pomorske slave u Kronštadtu.
Sankt Peterburg je dočekao proslavljenu sovjetsku nuklearnu podmornicu, dok je plovila po Nevi, podignutim mostovima.
Put od murmanskog grada Snežegorska do Sankt Peterburga trajao je više od dve nedelje. Plovila je kroz Barencovo i Belo more, prošla 19 brodskih prevodnica Belomorsko-baltičkog kanala, Onježsko jezero i jezero Ladoga.
Podmornica K-3 ima odeljak za reaktor koji je odvojen, a svi otvori su zavareni. Transport ovakve podmornice je jedinstvena operacija kojom rukovode eksperti iz Naučno-istraživačkog instituta „Spasenija“ i podvodnih tehnologija Ratne mornarice Rusije.
„To je takva praksa, ljudi znaju šta rade, tehnologija je već razrađena“, rekao je načelnik naučno-istraživačkog upravljanja instituta „Spasenija“ i podvodnih tehnologija Ratne mornarice Rusije Andrej Kramorenko.
„Lenjinski komsomol“ je podmornica-rekorder. Porinuta je pre 64 godine i postala je prva sovjetska nuklearna podmornica - kruzer. Ona je prva u svetu plovila kroz led Severnog pola i spustila se na rekordnu dubinu. Tokom 1967. godine je izbio požar i tada se 39 mornara žrtvovalo kako bi sprečilo katastrofu. Podmornica je popravljena i vraćena u službu.
Podmornica će biti restaurirana i vratiće joj prvobitni izgled. Nakon toga će K-3 biti izložena kao glavni eksponat Muzeja vojno-pomorske slave na teritoriji turističko-rekreativnog kompleksa „Ostrvo tvrđava“ u Kronštadtu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala