- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva osuđuje pokušaje Londona da prebaci odgovornost za slučaj Skripalj

© Sputnik / Denis Vorošilov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici britanske policije ispred kuće bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju
Pripadnici britanske policije ispred kuće bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Rusija osuđuje pokušaje Velike Britanije da odgovornost za slučaj Skripalj prebaci na Moskvu i nastaviće da traži od Londona sveobuhvatne informacije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Oštro osuđujemo sve pokušaje Londona da na Moskvu prebaci odgovornost za ono što se dogodilo u Solsberiju i insistiramo na profesionalnoj, objektivnoj i nepristrasnoj istrazi incidenta“, rekla je ona.

Portparolka je dodala da Rusija potvrđuje spremnost za „sadržajnu saradnju između pravosudnih organa i odgovarajućih stručnjaka“.
Prema njenim rečima, Velika Britanija koristi slučaj Skripalj kako bi izvršila pritisak na Rusiju, podstičući rusofobiju.
„Već više od dve godine britanske vlasti koriste incident u Solsberiju za namerno komplikovanje naših bilateralnih odnosa… Rukovodstvo Velike Britanije nastavlja da koristi slučaj Skripalj kao sredstvo pritiska na našu zemlju, podstičući antiruska osećanja u britanskom društvu i izgrađujući čitav ovaj rusofobični koncept, koji se zatim pušta u britanske medije“, objasnila je Zaharova.
Ranije je britanska policija saopštila da je Rus, navodno agent Glavne obaveštajne uprave (GRU), Denis Sergejev, treći osumnjičeni za trovanje bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju 2018. godine, saopštava „Indipendent“.
U engleskom gradu Solsberiju su 4. marta 2018. godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, što je dovelo do velikog međunarodnog skandala.
London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana i Rusija, što Moskva kategorički poriče. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u maju 2018. godine izjavio da se pitanje Skripalja poteže bez bilo kakvih dokaza o krivici Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala