- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Neosnovane optužbe o „odgovornosti“ Rusije za smrt Litvinjenka

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su zaključci Evropskog suda za ljudska prava o „odgovornosti“ Rusije za smrt bivšeg oficira FSB Aleksandra Litvinjenka neosnovani.
„Teško da Evropski sud za ljudska prava ima ovlašćenja ili tehnološke mogućnosti da ima informacije o tome. Znate da još nema nikakvih rezultata te istrage, stoga je u najmanju ruku neosnovano iznositi takve tvrdnje. Nismo spremni da slušamo takve odluke“, rekao je Peskov.
Danas je Evropski sud za ljudska prava proglasio Rusiju "odgovornom" za smrt bivšeg oficira FSB Aleksandra Litvinjenka, naglasivši da Rusija nije sprovela efikasnu unutrašnju istragu njegovog ubistva. Presuda je doneta na žalbu udovice Litvinjenka – Marine Litvinjenko.
Podsetimo, bivši oficir Službe državne bezbednosti Rusije Aleksandar Litvinjenko, koji je radio za britansku službu MI-6 nakon što je pobegao u Veliku Britaniju 2000. godine, umro je u novembru 2006. godine, nedugo nakon dobijanja britanskog državljanstva, od, kako su objasnili britanski lekari, trovanja radioaktivnim polonijumom. Zdravlje je počelo da mu se pogoršava nakon susreta s Andrejom Lugovom i Dmitrijem Kovtunom, s kojima je pio čaj. Nakon njegove smrti, ekspertizom je utvrđeno da je u njegovom organizmu bila znatna količina radioaktivnog polonijuma-210. Glavni osumnjičeni u britanskoj istrazi je ruski biznismen i poslanik Lugovoj koji negira optužbe. Moskva je saopštila da je ovaj slučaj ispolitizovan, a da proces istrage nije transparentan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala