- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kineskom gigantu preti kolaps, direktor se obratio zaposlenima

© AP Photo / Andy WongMapa razvojnih projekata kompanije „Evergrande“ u Kini
Mapa razvojnih projekata kompanije „Evergrande“ u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Direktor kineske kompanije za razvoj nekretnina „Evergrande“, kojoj preti kolaps zbog nagomilanih dugova, poručio je zaposlenima da je uveren da se i najmračniji trenutak može preživeti.
Su Điajin je, naime, zaposlenima poslao pismo povodom obeležavanja kineskog jesenjeg Mesečevog festivala, navodeći da će kompanija uspeti da ubrza nastavak izgradnje i proizvodnje u punom obimu.
„Evergrande“ će, kako je istakao, postići glavni cilj osiguranja primopredaje zgrada kupcima nekretnina, investitorima, partnerima i finansijskim institucijama.
Dugovi kompanije premašili su 300 milijardi dolara i ulagači strahuju da neće moći da izmiri svoje obaveze. Kineska kompanija mora da prikupi dodatni novac da bi na vreme podmirila obaveze prema bankama, dobavljačima i vlasnicima obveznica, piše „Jutarnji list“.
Veliki test biće 83,5 miliona dolara kamata po obveznici koji dospevaju na naplatu u četvrtak, 23. septembra. Dodatnih 47,5 miliona dolara kamata po drugoj obveznici dospeva na naplatu šest dana posle toga.
„Evergrande“ kamate mora da plati najkasnije u roku od 30 dana od roka dospeća kako bi osigurao nastavak redovnog programa podmirivanja obaveza po obveznicama koje dospevaju na naplatu u martu 2022. odnosno 2024. godine.
Strah od kolapsa izazvao je snažne oscilacije cene akcija kompanije, koje su na hongkonškoj berzi pale više od sedam odsto, ali su se naknadno oporavile. Od početka godine oslabile su više od 85 odsto.
Američka agencija „Standard end Purs“ upozorila je u ponedeljak da se ne može pretpostaviti da će kineska vlada spasiti grupu.
Peking bi bio prisiljen da interveniše samo u slučaju prelivanja posledica koje bi rezultovalo kolapsom nekoliko velikih građevinskih firmi i predstavljalo bi sistemske rizike za ekonomiju, navela je ta agencija.
Peking, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
EKONOMIJA
Kineski gigant grca u dugovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala