Jedna neverovatna biografija: Marina od pop-rok ikone do turbo estrade

© Vesna LapčevićMarina Tucaković
Marina Tucaković - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Nekada je govorila da će samo raditi tekstove za pop muziku, a da joj narodnjaci ne padaju na pamet. Potom je pisala pesme samo za narodnjake, dok je pop i rok stavila u drugi plan. Zbog odlaska Marine Tucaković međutim, ne žale samo narodnjaci, jer je ova umetnica stajala iza najvećih hitova rok i zabavne muzike Jugoslavije koje i dan danas slušamo.
Marina Tucaković, koja nas je nedavno napustila, autorka je tekstova pesama koje su izvodile najveće zvezde jugoslovenske estrade - od Dragane Mirković, Lepe Brene, Svetlane Ražnatović, ali i Zdravka Čolića, grupe „Zana“, Olivera Mandića, Slađane Milošević…
„Ona je imala neverovatnu biografiju. Na početku karijere radila je zabavnu i rok muziku sve dok jednog trenutka nije izjavila da više neće raditi zabavnjake, a da joj narodnjaci ne padaju na pamet. Onda je počela da radi s narodnjacima, ali je najveće hitove napravila za zabavnu muziku”, kaže za Sputnjik rok novinar i publicista Petar Peca Popović.
Najpoznatiji jugoslovenski i srpski tekstopisac, Marina Tucaković stoji iza pesama koje su danas balkanski folk, ali i rok i pop hitovi.
„Flojd“ – Dado Topić
Saundtrek za film “Nacionalna klasa” velikog Zorana Simjanovića sadrži pesme koje izvode Slađana Milošević, „Laboratorija zvuka“, Oliver Mandić, Oliver Dragojević. Nijedna pesma iz tog filma, međutim, nema takav status kakav ima „Flojd” u izvođenju Dada Topića. Marina Tucaković napisala je tekst, a Dado Topić snimio je pesmu u jednom pokušaju. Iako ova numera nije bila tipična za Topićev dotadašnji muzičku opus, postala je hit koji se i dan danas sluša.
„Nikada više“ – Bisera Veletanlić
Čaroban i raskošan glas Bisere Veletanlić, harizma i šarm sa kojom je ispevala pesmu „Nikad više” pretvorila je ovu numeru sa Beogradskog proleća u nezaboravni klasik. Ova pesma Marine Tucaković i Saše Ilića Balkanike našla se na Biserinom albumu iz 1976. godina, a od tada je repertoaru mnogih džez i fank izvođača.
„Vejte snegovi“ – Zana
„Kad sam potpisao ’Zanu’ za PGP u zimu 1987. godine, Marina Tucaković je napravila pesmu koju je trebalo da objavimo i napravimo promociju. Pesma se zvala ’Vejte snegovi’, a mi smo imali najbolju promociju jer je sneg počeo da pada početkom novembra. S tom smo pesmom napravili ozbiljan posao, prodali smo 80 hiljada ploča. To je poslednja pesma koju je pevala Zana Nimani, prva pevačica po kojoj je grupa i dobila ime”, kaže Peca Popović.
„Na Balkanu“ – Smak
U vreme najveće krize benda, kada je Točak kratkotrajno napustio ovaj sastav, „Smak“ je sarađivao sa Dadom Topićem. Godine 1979. „Smak“ je sa Topićem snimio duet „Na Balkanu“ po tekstu Marine Tucaković koji je postao veliki hit.
„Što to beše ljubav“ – Oliver Dragojević
Stihove ove legendarne pesme Marina Tucaković napisala je za vreme rata u Bosni i Hrvatskoj, a Oliver Dragojević ih je proslavio na Splitskom festivalu. Mada je Dragojević nije lično tražio, već Tonči Huljić, hrvatski pevač izneo ju je sa uživanjem.
„Ljuljaj me nežno“ – Oliver Mandić
Veliki hit Olivera Mandića „Ljuljaj me nežno“ prvobitno je bio namenjen Maji Odžaklijevskoj. Marina Tucaković je napisala tekst, a Oliver Mandić aranžman. Kako se pevačica nije pojavila na snimanju u splitskom studiju „Tetrapak“, čuveni muzički producent Enco Lasić nagovorio je Mandića da je sam otpeva. Pesma je odmah postala veliki hit što je Mandića inspirisalo da započne samostalnu karijeru 1978. godine. Sledeće godine uradio je još jedan singl s pesmama „Sutra imam prazan stan“ i „Osloni se na mene“, a kao gost na jugoslovenskoj turneji Zdravka Čolića pojavljivao se samo da bi otpevao jednu pesmu — „Ljuljaj me nežno“.
„Promjeni se“ – Arsen i Gabi
Prvi studijski album Arsena Dedića sa suprugom Gabi Novak, „Arsen & Gabi“ iz 1980. godine na kojem se nalazi pesma Marine Tucaković „Promjeni se“ kolekcija je toplog, mekog popa koji istražuje dinamiku i hemiju dva muzičara. Lepota koju zajedno stvaraju je neosporna. Možda nije doneo hitove, ali ovaj mali dragulj vredan je za obožavaoce oba umetnika.
„Rastanak“ – DAG
Na prvom i jedinom albumu „Sećanja“ koji je akustičarsko trio „DAG“ objavio 1974. godine, poetske tekstove pesama pisala je Marina Tucaković. Numera „Rastanak“ prva je pesma koju je Marina Tucaković u svojoj karijeri napisala, a trio je s njom pobedio na festivalu u Zagrebu 1973. godine.
„Apsolutno tvoj“ – Mirzino jato
Disko pop grupa iz Sarajeva „Mirzino jato“ nastala je krajem sedamdesetih pod uticajem sastava „Boni M“. Objavili su dva albuma, a slavu dosegli s pesmom „Apsolutno tvoj“ sa albuma „Šećer i med“. Kada je objavljena, pesma je za kratko vreme oborila rekord po slušanosti i izvođenju na radio programima, a Marina Tucaković svojevremeno je priznala da je tekst ove pesme napisala za pet minuta. „
Autobus za raj“ – Yu grupa
Na petom studijskom albumu „Yu grupe“ pod nazivom „Samo napred“ iz 1979. godine, sastavu se na bubnjevima pridružio Dragoljub Đuričić. Tekstove za poznate numere sa ovog albuma kao što su „Autobus za raj“ i „Nešto si mi umorna i bleda“, kao i na prethodnom albumu pisala je Marina Tucaković, a kao gosti pojavljuju se Aleksandra Slađana Milošević i Bebi Dol koje su pevale prateće vokale.
„Au, Au“ – Aleksandra Slađana Milošević
Prvi singl slavne umetnice iz 1977. godine „Au, Au“ Slađana Milošević sama je komponovala, aranžirala i osmislila provokativni koncept. Tekst je napisala Marina Tucaković inspirisana senzibilitetom i talentom pevačice. Sa ovom pesmom Slađana Milošević probila se na sam vrh top lista i balkanskog šou biznisa.
„Noć mi te duguje“ – Zdravko Čolić
Pesma „Noć mi te duguje“ je autorsko delo, čiji su tekst napisali Marina Tucaković, Momčilo Bajagić Bajaga i Ljiljana Jorgovanović. Muziku za pesmu radio je sam Čolić, a aranžman Slobodan Marković i Čolić. Pesma je objavljena 2000. godine na albumu „Okano“ i mnogi je smatraju jednim od Čolinih novijih klasika.
„Arija“ – Viktorija
„Ariju“ je napisala Marina Tucaković, a potpisnik muzike je Kiki Lesendrić iz „Pilota“. Viktorija je zbog uspeha ove pesme napravila veliku turneju, ali je kasnijih godina ovu pesmu izbegavala na javnim nastupima, i isticala da joj je sve krenulo nizbrdo zbog stihova „Život je tužna arija i sve mi je teži što sam starija…“ „Arija“, međutim, ostaje da se sluša zauvek.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala