- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Invazija otrovnih riba u Mediteranu: „Agresivne su kao pit bulovi, proždiru sve, njihovo meso ubija“

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Carlos Jimenez/Cropped photo / Riba naduvača ili srebrnopruga četvorozupka koja se proširila iz tropskih voda u Mediteran
Riba naduvača ili srebrnopruga četvorozupka koja se proširila iz tropskih voda u Mediteran - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Agresivne kao pit bulovi, s oštrim zubima koji u tren oka mogu da razderu ribarske mreže ne bi li se dočepale ulova, brzo se razmnožavaju i prepune su otrova koji zaustavljaju rad srca - sve ovo opisuje srebrnoprugu četvorozupku, najgoru noćnu moru svakog ribara, pogotovo onih na Kipru, koji već neko vreme muku muče upravo s ovim opasnim ribama.
Ove ribe mogu da narastu do 90 centimetara i da teže do devet kilograma, a ljudima koji žive od mora doslovce zagorčavaju život.
„Jedu sipe, hobotnice i lignje direktno iz mreže, ako ste ih i ulovili, zaboravite, nećete stići ni da ih izvadite na brod. Ovakve ribe su horor, prava katastrofa za more“, kaže Lukas Georgiju iz Aja Nape na istoku Kipra.
Upravo se to ostrvo na istočnom Mediteranu nalazi na prvoj liniji morske invazije, piše engleski „Telegraf“.
Tokom poslednjih godina, preko Sueckog kanala stiglo im je više od 800 životinjskih vrsta, i to iz tropskih voda Indijskog okeana – ribe papagaji, kozje ribe iz Crvenog mora, tamne mramornice, trube i nove vrste ježeva…
Čini se da nove vrste zbog kristalno čistih zaliva najviše vole rt Greko na krajnjem jugoistoku Kipra. Invaziju je podstaklo i širenje Sueckog kanala, koji je promenio nivo saliniteta, a upravo je on ranije delovao kao najveća prepreka migraciji.
Takozvana riba naduvača ili četvorozubka poseban je izazov za kiparske ribare. Ne samo da lovi autohtone vrste, već je i vrlo otrovna. Meso joj sadrži toksine pa se ne može jesti, a lokalnim ribarima, koji nehotice ulove ovu vrstu, isplaćuje se nagrada u iznosu od tri evra po kilogramu, ali pod uslovom da tu ribu donesu u luku. Ribe naduvače jednom mesečno spaljuju se u posebnim pećima, a godišnje ih se tako uništi oko 50 tona.
„Vrlo su agresivne, uništavaju mreže, jedu ulov iznutra... Osim toga, sadrže paralizujući otrov - ako pojedete malo njihovog mesa, prestaćete da dišete. Nekoliko miligrama tog otrova može da vas ubije. Pitali smo Japance jesu li zainteresovani za njihov uvoz, ali čak i oni ih smatraju previše otrovnim“, kaže Nikolas Mihailidis iz kiparskog odseka za ribarstvo.
„Strane“ ribe iz Indijskog okeana i Crvenog mora zbog klimatskih promena sve su češće i u Mediteranu. Svetski fond za prirodu ranije je objavio kako se Sredozemlje zbog povišene temperature vode sve više pretvara u tropsko more:
„S temperaturama koje rastu 20 odsto brže od globalnog proseka, Mediteran je more koje se najbrže zagreva na planeti“, upozorila je italijanska filijala Svetskog fonda za prirodu.

„Ako ribe pridošlice, pogotovo ove opasne, uspemo na vreme da otkrijemo na Kipru, onda će druge zemlje imati dovoljno vremena da se pripreme za njihov dolazak. Jer s ovakvim zagrevanjem mora Italija će, možda za 10 ili 20 godina, verovatno biti u istoj situaciji kao mi sad“, rekao je morski biolog Demetris Kletu iz laboratorije za istraživanje mora.

Napominje i kako su neke riblje vrste s Kipra preko Grčke, Malte i Italije već stigle čak i do Gibraltarskog moreuza.
Sve češći stanovnik u kiparskim vodama je i riba lav, čije su bodlje, odnosno 13 leđnih peraja, otrovne, ali meso joj je zato izuzetno ukusno. Hulio Halal, instruktor ronjenja, kaže kako u poslednje dve godine viđa sve više riba lavova.
Dobra vest je to što su ribari na Kipru vremenom naučili kako se rukuje ovom ribom - nose posebne i debele rukavice otporne na bodlje, a nakon što očiste ribu lava, prodaju je restoranima širom ostrva.
Ipak, zbog invazije novih vrsta, mnogim ribarima prihodi od ulova smanjili su se za čak 50 odsto, prenosi Jutarnji list.
Mediteran - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Potrebna hitna akcija: Sredozemno more se najbrže zagreva, stručnjaci upozoravaju na opasne posledice
Sve vrste riba sadrže dragocene vitamine. - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Propast na Jadranu: Ostaje li hrvatsko more bez ribe?
Jadransko more, Albanija - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Jadransko more nikada nije bilo slanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala