- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Gde je najskuplji, a gde najjeftiniji život u Evropi

CC0 / Pixabay / Cirih
Cirih - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Nemački zavod za statistiku, Destatis, objavio je istraživanje u kojem poredi cene u 36 evropskih država. Uzete su cene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Evropi život najskuplji u Švajcarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.
„Bilo radi posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje nivoa cena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg budžeta za boravak u inostranstvu“, navode iz nemačkog Zavoda za statistiku.

Švajcarska najskuplja

Istraživanje Destatisa pokazalo je da su troškovi života u julu 2021. bili najskuplji u Švajcarskoj.
„Tamo je nivo cena bio za 51 odsto viši nego u Nemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su za dve trećine niži nego u Nemačkoj, odnosno najniži od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem“, navodi se u saopštenju.
CC0 / Pixabay / Cene niže u istočnoj nego u zapadnoj Evropi.
Ankara - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Cene niže u istočnoj nego u zapadnoj Evropi.
Osim u Švajcarskoj, troškovi života bili su veći u mnogim susednim zemljama Nemačke. U Danskoj su potrošači morali da plate 28 odsto više za potrošačku korpu, u Luksemburgu za 25 odsto, Holandiji za sedam, u Belgiji i Austriji po pet odsto više nego u Nemačkoj, a u Francuskoj za četiri odsto.
Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazalo je da postoje i ogromne razlike u troškovima života — oni su bili 40 odsto veći na Islandu i 30 odsto veći u Norveškoj, u odnosu na Nemačku. Nasuprot tome, život u Poljskoj je 46 odsto jeftiniji nego u Nemačkoj, a u Češkoj 28 odsto.

Cene niže u istočnoj Evropi

Istraživanje nemačkog Destatisa pokazalo je i da su cene niže u istočnoj nego u zapadnoj Evropi.
U Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 odsto niži u odnosu na Nemačku, u Litvaniji i Hrvatskoj 36 odsto, Španiji 13, a Italijo devet odsto, preneo je portal „Indeks“.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala