- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropski sud: Rusija odgovorna za smrt Litvinjenka

© Foto : BBC NewsAleksandar Litvinjenko
Aleksandar Litvinjenko  - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Evropski sud za ljudska prava proglasio je Rusiju "odgovornom" za smrt bivšeg oficira FSB Aleksandra Litvinjenka, naglasivši da Rusija nije sprovela efikasnu unutrašnju istragu njegovog ubistva. Presuda je doneta na žalbu udovice Litvinjenka – Marine Litvinjenko.
"Sud je uzeo u obzir odbijanje ruskih vlasti da predaju dokumenta koja se tiču ruske unutrašnje istrage i nemogućnosti da opovrgnu verziju o umešanosti države u ovaj slučaj", navodi se u saopštenju za javnost koje je sud danas objavio.
"Sud je zaključio da je Ruska Federacija odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji", kaže se u presudi Evropskog suda.
"Sud je presudio da ruske vlasti nisu sprovele efikasnu unutrašnju istragu koja bi mogla dovesti do utvrđivanja činjenica, identifikacije i kažnjavanja odgovornih za ubistvo", navodi se u saopštenju.
"Sud je presudio da Rusija treba da isplati 100 hiljada evra u svojstvu kompenzacije za duševni bol i štetu i 22 500 evra na ime naknade sudskih troškova", kaže se u dokumentu.
Podsetimo, bivši oficir Službe državne bezbednosti Rusije Aleksandar Litvinjenko pobegao je u Veliku Britaniju i umro u novembru 2006. godine, nedugo nakon dobijanja britanskog državljanstva. Zdravlje je počelo da mu se pogoršava nakon susreta s Andrejom Lugovom i Dmitrijem Kovtunom, s kojima je pio čaj. Nakon njegove smrti, ekspertizom je utvrđeno da je u njegovom organizmu bila znatna količina radioaktivnog polonijuma-210. Glavni osumnjičeni u britanskoj istrazi je ruski biznismen i poslanik Lugovoj koji negira optužbe. Moskva je saopštila da je ovaj slučaj ispolitizovan, a da proces istrage nije transparentan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala