- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Ako Komšić bude govorio u UN, generalni sekretar doprineće raspadu BiH

Generalna skupština UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nema saglasnost da boravi i govori na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, obavestio je srpski član Predsedništva Milorad Dodik generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.
RTRS prenosi da će Komšiću ipak biti omogućeno da govori na Generalnoj skupštini UN.
Dodik je istakao da time generalni sekretar "doprinosi raspadu BiH", što je, dodaje, "nečuvena praksa".
Iz Kabineta srpskog člana Predsedništva ponovo su obavestili generalnog sekretara UN o protivustavnom delovanju Željka Komšića.
Dodik kaže, da ukoliko sve to bude ignorisano, "onda sam generalni sekretar doprinosi raspadu BiH, što je nečuvena praksa da upravo najviše svetsko telo i njegov generalni sekretar u tome učestvuje, ali to je njihov izbor".
Inače, u tekstu na sajtu RTRS se navodi da je "Komšić prećutao da je u Njujork doputovao bez saglasnosti Predsedništva, ali ni Gutereš nije pokazao da ga je o tome još 7. septembra pismom obavestio Milorad Dodik, baš kao i sve članice Generalne skupštine UN".
S druge strane Gutereš napominje da s naročitom pažnjom prati politička zbivanja u BiH i regionu.
"Shvatam ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka i ističem da će Ujedinjene nacije ostati privržene podršci BiH", naveo je Gutereš.
Prema dnevnom redu objavljenom na sajtu Ujedinjenih nacija, obraćanje Komšića predviđeno je za sutra u 17.00, a svi govornici imaju za govor maksimalno 15 minuta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala