- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đoković nije uspeo da uđe u istoriju, ali – nije kraj

© REUTERS / Danielle ParhizkaranNajbolji teniser sveta Novak Đoković
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Novak Đoković ne može da bude zadovoljan početkom drugog dela tekuće sezone, tokom koje nije uspeo da ostvari nijedan od dva zacrtana cilja, ali do kraja godine i dalje može da obori nekoliko rekorda.
Posle furiozne igre na prva tri Grend slema sezone i sve tri titule – na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu – Novak nije uspeo da ostvari zacrtano na Olimpijskim igrama i US openu.
U Tokiju je poražen u polufinalu od Saše Zvereva, a zatim u borbi za bronzu od Pabla Karenja Buste, a u Njujorku je od njega bolji bio Danil Medvedev u finalu.
I pored ova dva rezultata, zbog kojih je ostao bez istorijskog zlatnog i kalendarskog slema, sezona iza najboljeg srpskog sportiste se mora označiti kao uspešna, a može da postane još bolja do isteka tekuće godine.
Trenutno nije poznato kada će se tačno Novak vratiti tenisu i na kojem će se sledećem turniru prvo pojaviti, a u zavisnosti od toga postoje tri rekorda o kojima može da se diskutuje.
Najviše Masters titula
Đoković trenutno ima 36 osvojenih Mastersa, baš kao i Rafael Nadal, koji je zbog povrede stopala zvanično završio tekuću sezonu.
Zbog toga Novak ima priliku da se vrati na prvo mesto po broju osvojenih turnira iz serije 1.000, pošto su do kraja sezone ostala još dva Mastersa.
Prvi je na programu u oktobru u Indijan Velsu, a drugi u novembru u Parizu, neposredno pred Završni turnir u Torinu.
Izjednačenje Federerovog rekorda na Završnim turnirima
Đoković na Završnim turnirima sezone ima pet titula, jednu manje od Federerovih rekordnih šest. Osvajao je ovo takmičenje 2008, 2012, 2013, 2014. i 2015. godine, ali na poslednja četiri izdanja ima samo jedno učešće u finalima.
Ukoliko ove godine osvoji turnir koji se preselio iz Londona u Torino, može da izjednači Federerov rekord i dodatno ga ugrozi, te da postavi i jedan svoj.
Naime, trenutni najstariji šampion upravo je Švajcarac, koji je rekord postavio 2011. godine kada je osvojio turnir u londonskoj O2 areni sa 30 godina i tri meseca.
Novak će u toku održavanja Završnog turnira 2021. godine imati 34 godine i oko šest meseci, čime bi postao apsolutni rekorder.
Broj godina završenih na prvom mestu ATP rang liste
Najbolji teniser sveta to je bio na kraju godine ukupno šest puta, čime deli rekord sa čuvenim Pitom Samprasom.
Đoković je trenutno, uprkos porazu u finalu US opena, na prvom mestu sa 12.133 boda, dok je drugi Rus Danil Medvedev sa 10.575 bodova, te on jedini može i da ga ugrozi na vrhu do kraja sezone.
Trka za Torino kaže da je Medvedev po osvojenim bodovima ove godine 1.990 bodova iza Srbina, tako da će za toliko više morati da osvoji do kraja sezone kako bi onemogućio Đokovića u pokušaju da dođe do još jednog ulaska u večnost.
Ukoliko Novak bude imao želju i volju da se pojavi na najvećim turnirima do kraja sezone (Indijan Vels, Pariz i Torino), vrlo verovatno će zadržati prvo mesto, ali nije isključeno da ga Danil ozbiljno ugrozi.
Novak Đoković i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
SPORT
Federer ne pomišlja da se penzioniše: „Ludo je to što je Novak uradio“
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
SPORT
Srbin vratio Španca u „mladost“!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
SPORT
Novak je heroj: U „džepu“ ima 150.000.000 dolara, njemu to ne treba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala